hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kifizetői adóelőleg-levonás: a legfontosabb tudnivalók

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A 2108-as bevallás közelgő határidejére tekintettel cikkünkben összefoglaltuk a kifizetői adóelőleg-levonásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

A magánszemély bevételéből, ha kifizetőtől származik és abból az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell megállapítani, az adóelőleget a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia, befizetnie, és a ’08-as nyomtatványon, elektronikus úton bevallania a kifizetést követő hónap 12-éig [Szja tv. 46. § (3) bekezdés, Art. 50. §].

Nem terheli adóelőleg

» a nyugdíj-előtakarékossági számla terhére teljesített nem-nyugdíj szolgáltatás esetében megállapított adóalapot,

» az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által a magánszemély egyéni számláján jóváírt adóköteles összeget, ha az egyéb jövedelemnek minősül,

» az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár egyéb jövedelemnek minősülő célzott szolgáltatását,

» a jövedelemszerzés helye szerint olyan államból származó jövedelmet, amellyel nincs Magyarországnak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Adómegtakarítási lehetőségek" című kiadványunkat!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy hasznos tanácsokkal mutassuk be az egyes adócsökkentést eredményező ügyleteket és eljárásokat. Ügyelve arra, hogy a felkínált lehetőségek és javaslatok mindig megfeleljenek a jogszabályok szellemiségének.

E jövedelmek adóját a magánszemély az adóbevallásban állapítja meg, és az adóbevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti meg [Szja tv. 46. § (2) bekezdés].

A kifizetőnek a számlát adó magánszemély (ideértve az „adószámos” magánszemélyt is) számára kifizetett, valamint a felvásárlási jegy alapján kifizetett bevételből is kell adóelőleget megállapítania és levonnia, kivéve, ha a kifizetést igazoltan egyéni vállalkozó vagy őstermelő magánszemély részére teljesíti. Ilyen esetben akkor mellőzhető az előleglevonás, ha az egyéni vállalkozó az e bevételéről kiállított bizonylatán feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát, illetve, ha az őstermelő magánszemély legkésőbb a kifizetéskor igazolja a jogállását (de a kifizetőnek az ilyen őstermelői kifizetéseket is fel kell tüntetnie a ’08-as bevallásban) [Szja tv. 46. § (4) bekezdés]. Az e bevételekből megállapított jövedelem után a magánszemélynek kell adóelőleget fizetnie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi szabályt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi pótlék és kedvezményjogosultság válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs