hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt az ideje az iskolakezdési támogatásnak

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Az áruházak polcain már sorakoznak az iskolatáskák, tanszerek, füzethalmok, egy hónap múlva kezdődik a gyermekes családok számára jelentős kiadásokkal járó tanév. Hagyomány, hogy ilyenkor sok cég iskolakezdési támogatással segíti dolgozóit. Mit kell tudni a támogatás adózási feltételeiről?

A hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) nem tartalmaz külön előírásokat az iskolakezdési támogatás adózására, így az ilyen címen adott juttatás a magánszemély összevont adóalapba tartozó jövedelme, amely után a juttatóval fennálló jogviszonyból származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell a közterheket (szja-t, járulékot, szochót szakhót) megfizetni. A juttatás értékhatár nélkül adható akár pénzben, akár természetben (tanszer, ruházat stb.), vagy iskolai felszerelésekre taneszközökre váltható utalvány formájában.

Számviteli szempontból a juttatás személyi jellegű egyéb kifizetés, amely a társasági adóról szóló törvény 3. számú mellékletének rendelkezései szerint minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek.

Pénzben adott támogatás

Legegyszerűbb a pénzben adott támogatás, ha ugyanis természetben/utalvány formájában történik a juttatás, személyi jövedelemadót és a járulékokat az szja-törvény 46. paragrafusának (7)–(10) bekezdéseire, a Tbj. 77. paragrafus (4) bekezdésére, figyelemmel kell számfejteni, megfizetni, bevallani, igazolni, ami jóval bonyolultabb adminisztrációt jelent a juttató és a magánszemély számára egyaránt, mint a pénzbeli kifizetés. Ugyanis a juttatást terhelő szja-előleget, tb-járulékot a juttatónak akkor is meg kell állapítania, és be is kell fizetnie, ha annak a bevételből történő levonására nincs lehetőség.

Ilyenkor a magánszemély helyett megfizetett, követelésként nyilvántartásba vett szja-t beszámíthatja a magánszeméllyel szemben fennálló bármely kötelezettségébe azzal, hogy a magánszemélyt megillető munkaviszonyból származó rendszeres bevétel esetében a beszámítást követően kifizetendő összeg nem lehet kevesebb a minimálbér havi összegének 50 százalékánál. Ha a beszámítás nem lehetséges, az adóköteles bevételről kiállított igazoláson fel kell tüntetni a le nem vont adóelőleg összegét is, és fel kell hívni a magánszemély figyelmét arra, hogy az adóelőleg le nem vont részét köteles megfizetni. Az adóelőleg le nem vont részéről az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései szerint adatot kell szolgáltatni.

A le nem vonható befizetett, követelésként nyilvántartásba vett tb-járulék elszámolása tekintetében pedig a juttató és a magánszemély megállapodása szerint lehet eljárni. Ha a cég a követelést elengedi, az a magánszemély egyéb jövedelmeként adóköteles.

Mindezeket figyelembe véve, kérdés, hogy milyen kedvezőbb feltételekkel lehet és érdemes juttatásokat adni tanévkezdéskor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből mindezt megtudhatja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close