hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet neked is hitelfedezeted

  • Surányi Imréné

Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárban megtakarított összeg akár hitelfedezetként is felhasználható. Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (Öpt.) szerint a nyugdíjpénztár tagja legkorábban a tagsági viszonyának a belépéstől számított tíz év várakozási idő letelte után veheti fel a pénztárban lévő megtakarítását és annak hozamait.

Ám aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, még tíz év után is csak a befektetési hozamokhoz juthat hozzá adómentesen, míg a nyugdíjkorhatár betöltése előtt a tőkének csak a befizetéstől számítva 10 éven át a pénztárban lévő része vehető fel adómentesen. Bizonyos esetekben átmeneti megoldást jelenthet a 12 havi lejárattal felvehető tagi kölcsön (lásd külön cikkünket), de arra is van lehetőség, hogy a tag a megtakarításának egy részét – az egyéni számlán történő lekötéssel – bankhitel-fedezetként ajánlja fel.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs