hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha alapítvány ajándékot, jutalmat ad, ennyi adót kell fizetnie

  • adozona.hu

Zeneiskolát támogató alapítvány az iskola pedagógusainak és tanítványainak ajándékot szeretne adni. Ez üzleti ajándék vagy reprezentáció? Milyen adókat kell utána fizetni? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Kérdezőnk részletesen a következők után érdeklődött: „Zeneiskolát támogató alapítvány működésével kapcsolatban kérdeznék. A zeneiskolai vizsgák és koncertek rendezését az alapítvány végzi. A vizsgákra üdítőket, aprósüteményeket vásárolnak a gyerekeknek. A koncerteken (mivel gyerekekről van szó) a fellépőket csokoládéval ajándékozzák meg. Év végén azokat a zeneiskolai dolgozókat, akik kiemelkedően végezték munkájukat, ajándékutalvánnyal szeretnék ösztönözni. Az alapítvány egyik cél szerinti tevékenysége oktatásban résztvevő tanulók, pedagógusok érdekeltségének növelése, a teljesítményhez igazodó juttatásai és ösztönző rendszer alkalmazásával. Azt szeretném tudni, hogy ezek a költségek adómentesen adhatók, vagy reprezentációnak, illetve üzleti ajándéknak minősülnek?”

Szakértőnk pontokba szedte válaszát.

1. A juttatások egyike sem tekinthető üzleti ajándéknak, ugyanis egyik sem felel meg a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja törvény) 3. § 27. pontjában meghatározott fogalomnak, amely szerint az üzleti ajándék: „a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány)”.

2. A vizsgákon felszolgált üdítők, aprósütemények költsége reprezentációként számolható el.

Reprezentáció többek között a juttató tevékenységével összefüggő szakmai rendezvény, esemény keretében nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) [szja törvény 3. § 26. pont].

Ha alapítvány a juttató, mentes az adó alól az adóévben reprezentáció és a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azon része, amely a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg [szja törvény 70. § (2a) bekezdés]. Az előbbi értékhatárt meghaladóan elszámolt reprezentációs költség 1,19-szorosa után 16 (2016-tól 15) százalék szja-t és 27 százalék ehót kell az alapítványnak bevallania és fizetnie a juttatást (vagyis az eseményt) követő hónap 12-éig.

3. A koncerteken fellépő gyerekeknek adott ajándék (csokoládé) juttatására – véleményem szerint – alkalmazható az szja törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontja, amelynek értelmében adómentes az alapítványból, annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke.

4. A zeneiskolai pedagógusok teljesítményhez igazodó juttatásai a zeneiskolával fennálló jogviszonyuk (munkaviszony, megbízási, vállalkozási) szerinti jövedelemként adó- és járulékköteles. Ugyanis

–       általános érvénnyel: „Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható” [szja törvény 1. § (10) bekezdés].

–       konkrétan: az szja törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontjában foglaltak ellenére „sem adómentes az a kifizetés (juttatás)

----------------

b) amelyet a kifizetővel munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban vagy más, a polgári törvénykönyv szerinti olyan szerződéses jogviszonyban álló magánszemély kap, amelynek alapján a kifizetés (juttatás) a magánszemélyt ……….

   ba) az általa végzett tevékenység mennyiségi és/vagy minőségi jellemzőire tekintettel illeti meg”
[szja törvény 1. számú mellékletének 3.4. pontja].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérmunka áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély általi adományozás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Feliratozott papírtáska, toll,

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X