hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha alapítvány ajándékot, jutalmat ad, ennyi adót kell fizetnie

  • adozona.hu

Zeneiskolát támogató alapítvány az iskola pedagógusainak és tanítványainak ajándékot szeretne adni. Ez üzleti ajándék vagy reprezentáció? Milyen adókat kell utána fizetni? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Kérdezőnk részletesen a következők után érdeklődött: „Zeneiskolát támogató alapítvány működésével kapcsolatban kérdeznék. A zeneiskolai vizsgák és koncertek rendezését az alapítvány végzi. A vizsgákra üdítőket, aprósüteményeket vásárolnak a gyerekeknek. A koncerteken (mivel gyerekekről van szó) a fellépőket csokoládéval ajándékozzák meg. Év végén azokat a zeneiskolai dolgozókat, akik kiemelkedően végezték munkájukat, ajándékutalvánnyal szeretnék ösztönözni. Az alapítvány egyik cél szerinti tevékenysége oktatásban résztvevő tanulók, pedagógusok érdekeltségének növelése, a teljesítményhez igazodó juttatásai és ösztönző rendszer alkalmazásával. Azt szeretném tudni, hogy ezek a költségek adómentesen adhatók, vagy reprezentációnak, illetve üzleti ajándéknak minősülnek?”

Szakértőnk pontokba szedte válaszát.

1. A juttatások egyike sem tekinthető üzleti ajándéknak, ugyanis egyik sem felel meg a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja törvény) 3. § 27. pontjában meghatározott fogalomnak, amely szerint az üzleti ajándék: „a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány)”.

2. A vizsgákon felszolgált üdítők, aprósütemények költsége reprezentációként számolható el.

Reprezentáció többek között a juttató tevékenységével összefüggő szakmai rendezvény, esemény keretében nyújtott vendéglátás (étel, ital) és a rendezvényhez, eseményhez kapcsolódó szolgáltatás (utazás, szállás, szabadidőprogram stb.) [szja törvény 3. § 26. pont].

Ha alapítvány a juttató, mentes az adó alól az adóévben reprezentáció és a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azon része, amely a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg [szja törvény 70. § (2a) bekezdés]. Az előbbi értékhatárt meghaladóan elszámolt reprezentációs költség 1,19-szorosa után 16 (2016-tól 15) százalék szja-t és 27 százalék ehót kell az alapítványnak bevallania és fizetnie a juttatást (vagyis az eseményt) követő hónap 12-éig.

3. A koncerteken fellépő gyerekeknek adott ajándék (csokoládé) juttatására – véleményem szerint – alkalmazható az szja törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontja, amelynek értelmében adómentes az alapítványból, annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke.

4. A zeneiskolai pedagógusok teljesítményhez igazodó juttatásai a zeneiskolával fennálló jogviszonyuk (munkaviszony, megbízási, vállalkozási) szerinti jövedelemként adó- és járulékköteles. Ugyanis

–       általános érvénnyel: „Ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható” [szja törvény 1. § (10) bekezdés].

–       konkrétan: az szja törvény 1. számú mellékletének 3.3. pontjában foglaltak ellenére „sem adómentes az a kifizetés (juttatás)

----------------

b) amelyet a kifizetővel munkaviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban vagy más, a polgári törvénykönyv szerinti olyan szerződéses jogviszonyban álló magánszemély kap, amelynek alapján a kifizetés (juttatás) a magánszemélyt ……….

   ba) az általa végzett tevékenység mennyiségi és/vagy minőségi jellemzőire tekintettel illeti meg”
[szja törvény 1. számú mellékletének 3.4. pontja].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlakészítés nyugtáról

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close