hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

GINOP-PLUSZ támogatás egyéni vállalkozónál: tárgyi eszközök elszámolása

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó GINOP-PLUSZ pályázaton nyert támogatást. Hogyan történik a támogatás elszámolása, illetve a vásárolt eszközök után az értékcsökkenés elszámolása? A támogatási előleg is bevétel? Abban az esetben, ha az idei évben vásárolt már tárgyi eszközt, de mégsem történik meg a támogatási előleg befolyása, akkor hogyan kezelendő a kis értékű és nagy értékű tárgyi eszközök értékcsökkenésének leírása? – az Adózóna szakértője válaszolt a kérdésekre.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó GINOP-PLUSZ technológiai fejlesztésű támogatást nyert. A támogatói okirat szerint a projekt megvalósításának kezdete 2022. július hó, befejezése 2023. június hó. A támogatást ingatlanberuházáshoz, új eszközök beszerzéséhez, és a szakmai megvalósítás közvetett költségeire nyerte. Az eszközök egy részének beszerzése 2022. október hóban megvalósult. A támogatás vissza nem térítendő támogatás, amelyhez kapcsolódóan 50 százalék támogatási előleg igényelhető. A támogatási előleget a vállalkozó igényelte, valószínűleg ebben az évben meg is kapja. A megvásárolt eszközök között van kis és nagy értékű tárgyi eszköz is. Hogyan történik a támogatás elszámolása, illetve a vásárolt eszközök után az értékcsökkenés elszámolása? A támogatási előleg is bevétel? Amennyiben több előleg kerül folyósításra az idei évben mint a megvalósított beruházás, hova történik a fennmaradó támogatás elszámolása? A nagy értékű tárgyi eszköz vásárlása után számolható el az idei évben osztalékalap-csökkentés?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A költségek fedezetére vagy fejlesztésre kapott támogatás az egyéni vállalkozó bevétele. Az szja-törvény 19. § (2) bekezdése valamint a 49/B § (3) bekezdése értelmében a kapott támogatás olyan mértékben minősül bevételnek, amilyen mértékben vele kapcsolatban költségeket, értékcsökkenés leírást számolt el a vállalkozás.

Számviteli kérdésekben tájékozódjon az Adózóna Speciális esetek a számvitelben 2. és Speciális esetek a számvitelben című kiadványából!

A fejlesztési célú támogatást az eszközbeszerzést követően aktivált beruházások egyösszegű értékcsökkenésének elszámolásával kell a költségek között szerepeltetni, míg a támogatást a bevételek között a pénzügyi teljesítéssel egyidejűleg. Tehát amikor a tárgyieszköz-beszerzés megtörténik, a költségek felmerülnek, akkor kell a bevételt is elszámolni. Mivel az eszközök egy részének beszerzése 2022. október hóban megvalósult, a bekerülési értéknek az a része minősül 2022-ben értékcsökkenési leírásnak, amely a már megkapott támogatási előleg összegével egyenlő, és ez a támogatási előleg lesz az egyéni vállalkozó bevétele.

Amennyiben több előleg kerül folyósításra az idei évben mint a megvalósított beruházás, a fennmaradó támogatás bevételnek nem minősülő tételként kell elszámolni. Az osztalékalap megállapításánál csökkentő tétel lehet az adóévben vásárolt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz, a nem anyagi dolog értéke után elszámolt értékcsökkenési leírást meghaladó összeg, ha az értékcsökkenési leírást az egyéni vállalkozó az adóévben kezdte el. Tekintettel arra, hogy a támogatásból vásárolt tárgyi eszköz esetében egyösszegű értékcsökkenési leírás elszámolására kerül sor így nincs osztalékalapot csökkentő tétel.


Az olvasó kiegészítette korábbi kérdését az alábbiakkal: abban az esetben, ha az idei évben mégsem történik meg a támogatási előleg befolyása, akkor hogyan kezelendő a kis értékű és nagy értékű tárgyi eszközök értékcsökkenésének leírása? A beruházás 70 százalékban támogatott. Ilyen esetben elszámolom a kis értékű eszköz értékcsökkenését, a nagy értékűnél pedig elkezdem az értékcsökkenést, és a nettó értékkel csökkenthetem az osztalékalapot?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Abban az esetben, ha az idei évben mégsem folyik be a támogatási előleg, akkor a nem támogatott részre elszámolható a kis értékű eszköz értékcsökkenése, a nagy értékű tárgyi eszköz esetében pedig elkezdhető az értékcsökkenési leírás elszámolása.

A következő évben a kapott támogatás bevételként történő elszámolásával szemben, az annak megfelelő összeg erejéig számolható el az egyösszegű értékcsökkenési leírás. A maradék értékre a bekerülési érték alapján folytatható az értékcsökkenési leírás elszámolása.

Nincs arra szabály, hogy ha a támogatásból megvalósuló tárgyieszköz-beszerzéséhez kapott támogatás még nem érkezik meg, de megtörténik a tárgyi eszköz beszerzése, és megkezdik a bekerülési érték alapján az értékcsökkenési leírás elszámolását, hogy a nettó értékkel ne lehetne csökkenteni az osztalékalapot. Így véleményünk szerint a nettó értékkel csökkenthető az osztalékalap, de javasoljuk ezzel kapcsolatban a NAV álláspontját is megkérdezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs