hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

GINOP-PLUSZ támogatás egyéni vállalkozónál: tárgyi eszközök elszámolása

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó GINOP-PLUSZ pályázaton nyert támogatást. Hogyan történik a támogatás elszámolása, illetve a vásárolt eszközök után az értékcsökkenés elszámolása? A támogatási előleg is bevétel? Abban az esetben, ha az idei évben vásárolt már tárgyi eszközt, de mégsem történik meg a támogatási előleg befolyása, akkor hogyan kezelendő a kis értékű és nagy értékű tárgyi eszközök értékcsökkenésének leírása? – az Adózóna szakértője válaszolt a kérdésekre.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó GINOP-PLUSZ technológiai fejlesztésű támogatást nyert. A támogatói okirat szerint a projekt megvalósításának kezdete 2022. július hó, befejezése 2023. június hó. A támogatást ingatlanberuházáshoz, új eszközök beszerzéséhez, és a szakmai megvalósítás közvetett költségeire nyerte. Az eszközök egy részének beszerzése 2022. október hóban megvalósult. A támogatás vissza nem térítendő támogatás, amelyhez kapcsolódóan 50 százalék támogatási előleg igényelhető. A támogatási előleget a vállalkozó igényelte, valószínűleg ebben az évben meg is kapja. A megvásárolt eszközök között van kis és nagy értékű tárgyi eszköz is. Hogyan történik a támogatás elszámolása, illetve a vásárolt eszközök után az értékcsökkenés elszámolása? A támogatási előleg is bevétel? Amennyiben több előleg kerül folyósításra az idei évben mint a megvalósított beruházás, hova történik a fennmaradó támogatás elszámolása? A nagy értékű tárgyi eszköz vásárlása után számolható el az idei évben osztalékalap-csökkentés?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A költségek fedezetére vagy fejlesztésre kapott támogatás az egyéni vállalkozó bevétele. Az szja-törvény 19. § (2) bekezdése valamint a 49/B § (3) bekezdése értelmében a kapott támogatás olyan mértékben minősül bevételnek, amilyen mértékben vele kapcsolatban költségeket, értékcsökkenés leírást számolt el a vállalkozás.

Számviteli kérdésekben tájékozódjon az Adózóna Speciális esetek a számvitelben 2. és Speciális esetek a számvitelben című kiadványából!

A fejlesztési célú támogatást az eszközbeszerzést követően aktivált beruházások egyösszegű értékcsökkenésének elszámolásával kell a költségek között szerepeltetni, míg a támogatást a bevételek között a pénzügyi teljesítéssel egyidejűleg. Tehát amikor a tárgyieszköz-beszerzés megtörténik, a költségek felmerülnek, akkor kell a bevételt is elszámolni. Mivel az eszközök egy részének beszerzése 2022. október hóban megvalósult, a bekerülési értéknek az a része minősül 2022-ben értékcsökkenési leírásnak, amely a már megkapott támogatási előleg összegével egyenlő, és ez a támogatási előleg lesz az egyéni vállalkozó bevétele.

Amennyiben több előleg kerül folyósításra az idei évben mint a megvalósított beruházás, a fennmaradó támogatás bevételnek nem minősülő tételként kell elszámolni. Az osztalékalap megállapításánál csökkentő tétel lehet az adóévben vásárolt, kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköz, a nem anyagi dolog értéke után elszámolt értékcsökkenési leírást meghaladó összeg, ha az értékcsökkenési leírást az egyéni vállalkozó az adóévben kezdte el. Tekintettel arra, hogy a támogatásból vásárolt tárgyi eszköz esetében egyösszegű értékcsökkenési leírás elszámolására kerül sor így nincs osztalékalapot csökkentő tétel.


Az olvasó kiegészítette korábbi kérdését az alábbiakkal: abban az esetben, ha az idei évben mégsem történik meg a támogatási előleg befolyása, akkor hogyan kezelendő a kis értékű és nagy értékű tárgyi eszközök értékcsökkenésének leírása? A beruházás 70 százalékban támogatott. Ilyen esetben elszámolom a kis értékű eszköz értékcsökkenését, a nagy értékűnél pedig elkezdem az értékcsökkenést, és a nettó értékkel csökkenthetem az osztalékalapot?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Abban az esetben, ha az idei évben mégsem folyik be a támogatási előleg, akkor a nem támogatott részre elszámolható a kis értékű eszköz értékcsökkenése, a nagy értékű tárgyi eszköz esetében pedig elkezdhető az értékcsökkenési leírás elszámolása.

A következő évben a kapott támogatás bevételként történő elszámolásával szemben, az annak megfelelő összeg erejéig számolható el az egyösszegű értékcsökkenési leírás. A maradék értékre a bekerülési érték alapján folytatható az értékcsökkenési leírás elszámolása.

Nincs arra szabály, hogy ha a támogatásból megvalósuló tárgyieszköz-beszerzéséhez kapott támogatás még nem érkezik meg, de megtörténik a tárgyi eszköz beszerzése, és megkezdik a bekerülési érték alapján az értékcsökkenési leírás elszámolását, hogy a nettó értékkel ne lehetne csökkenteni az osztalékalapot. Így véleményünk szerint a nettó értékkel csökkenthető az osztalékalap, de javasoljuk ezzel kapcsolatban a NAV álláspontját is megkérdezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Költség-továbbszámlázás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink