hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fehér kártyás adózása

  • adozona.hu

Adott egy fehér kártyával rendelkező, 2023 januárjától Magyarországon élő orosz állampolgár. Moldovában van egy egyéni vállalkozása. Jövedelme egy USA-ban regisztrált cégtől van, megbízási szerződés alapján USD-ben. Hogyan alakul az adózása, járulék és szja tekintetében? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adózás alapvetően attól függ, hogy a magánszemély magyar adóilletőségűnek minősül-e és hogy az egyéni vállalkozását melyik ország területén végzi. Abban az esetben, ha a tevékenység végzése Magyarországon történik, és a tevékenység jövedelme a magyar telephelynek tudható be, akkor Magyarországon be kell jelentkezni és az adó- és járulékkötelezettséget a magyar előírások szerint kell teljesíteni, kivéve, ha egyezmény a magyar szabályokat felülírja. Moldova és Magyarország között van kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény és szociális biztonsági megállapodás is.

Abban az esetben, ha a magánszemély Moldovában biztosított személy, akkor meg kell vizsgálni a Moldovával kötött szociális biztonsági megállapodást, mely szerint, ha a vállalkozó mindkét országban végez tevékenységet, akkor 24 hónapig, illetve kérelemre tovább is Moldovában maradhat biztosított.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély rendszeres jogdíj bevétele 2.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Építőipari munkások elszállásolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alvállalkozói számla könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink