hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyetemisták albérletben: nem mindegy, ki köti a szerződést!

  • Lepsényi Mária adószakértő

Egy hónappal az új tanév indulása előtt elkezdődött a lázas albérletkeresés. A diákok albérleti díját jellemzően a szülők fizetik. Ügyelni kell arra, hogy ki köti a bérleti szerződést a bérbeadóval, ha például a diáknak vagy a szüleinek más településen van ingatlanuk, és azt bérbe adják.

Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbe vett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg [személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 17. paragrafusának (5) bekezdése].

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a szülő nevén van egy bérbe adott ingatlan, mondjuk, Szolnokon és a gyermekének Budapesten bérelnek lakást, akkor a szülőnek és nem a gyermeknek érdemes a bérbeadóval szerződést kötnie, mivel ilyen esetben a szülő a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a gyermeke albérleti díját. A bevétel akár a nulláig csökkenthető.

Ha az említett szolnoki lakás bérbeadásából származó bevétel például havi 60 ezer forint, Budapesten pedig az albérlet havi díja 100 ezer forint, akkor a teljes 60 ezer forint levonható, azaz a Szolnokon kiadott lakás bérleti díja után nem kell adóznia a szülőnek.

Kérdésként vetődhet fel, hogy „település” alatt kizárólag magyarországi település értendő-e, vagy ha valaki más állam területén bérel ingatlant, akkor is alkalmazható-e az említett szabály? A rendelkezés alapján nem zárható ki a külföldi állam területén bérelt ingatlan díjának levonása a bevételből, ha az egyéb feltételek fennállnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen bizonylat szükséges a költséglevonáshoz, s milyen kedvező módosításokat rejt a nemrégiben elfogadott adótörvény-módosítási csomag a bérbeadókra nézve.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs