hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.: ez kerül a nyitómérlegbe

  • adozona.hu

Olvasónk egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-vé alakulásával kapcsolatban tett fel kérdést az Adózóna oldalán arra vonatkozóan, hogy a nyitómérlegbe mi kerülhet bele. Kis Gábor, a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt az oldalon érkezett olvasói kérdésre.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-vé átalakulásakor el kell végezni az eszközeinek és kötelezettségeinek a leltározását. Ebből meg kell jelölni a kft. tulajdonába nem pénzbeli hozzájárulásként kerülőket azon az értéken is, amely az alapítandó kft. alapító okiratában is rögzítésre kerül. Problémám van ezzel a fogalommal. Mit értünk az alatt, hogy az alapítandó társaság tulajdonába nem pénzbeli hozzájárulásként kerülő? Apportként? Az eredeti elképzelés szerint átad mindent a kft.-nek, de nem tudom, hogyan adózik helyesen. Az eddigi olvasataim szerint az egyéni vállalkozóként kiállított és befogadott számláit egyéni vállalkozóként adózza le a megszűnés szabályai szerint azzal az eltéréssel, hogy a nem pénzbeli hozzájárulásként az egyéni cég tulajdonába adott eszköz alapítói okiratban meghatározott értéke vállalkozói bevételnek, a tárgyi eszközök 49/A § (4) ab) értéke vállalkozói költségnek minősül. Ha van 1 millió forint tárgyi eszköze, 50 millió forint követelése, 22 millió forint pénzeszköze, 81 millió forint szállítója, 9 millió forint adótúlfizetése, de a kft.-t 3 millió forint jegyzett tőkével szeretné alapítani, akkor a leltárában megjelölheti, hogy átad a kft.-nek 1 millió forint értékű tárgyi eszközt leltárlista szerint, és a pénzeszközeiből 2 millió forintot? Ez esetben a nyitómérlegébe mi kerülhet bele? Csak az alapító okiratban megjelölt tételek, és akkor lesz egy 3 millió forintos főösszegű mérlege, vagy belekerülhet az egyéni vállalkozás nyitott vevő-szállító és követelés is? Ezek rendezhetők a kft. bankszámlájáról?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az egyszemélyes kft.-vé alakuló egyéni vállalkozónak leltárt kell készítenie, amelyben az eszközöket piaci értéken kell értékelni.
A nyitómérlegben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő összegben, a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek különbözetének összegében kell figyelembe venni.

Az Adózóna „Egyéni vállalkozók adózása, számvitele” című kiadvány 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg.

Az ily módon meghatározott saját tőke megbontására az Evectv. sem tartalmaz külön előírásokat. Ebből következően, az egyéni vállalkozó által alapított kft. nyitómérlegében a saját tőke tételében csak jegyzett tőke, illetve tőketartalék szerepelhet, más saját tőkeelem (például eredménytartalék) nem.

Az egyéni vállalkozó az Evectv. 19/D § (1) b) pontja alapján meghatározza, melyek azok az eszközök, amelyeket a társaság rendelkezésére bocsát vagyoni hozzájárulásként, illetve melyek azok, amelyeket egyéb átruházás keretében. Vagyis az egyéni vállalkozó dönti el, hogy mely eszközöket adja át apportként, ugyanis ezen összeg majd az egyszemélyes kft.-ből történő későbbi kivonáskor személyijövedelemadó-mentes bevétel lesz. Az szja-törvény 49/A § (4) pontja alapján az apportként az egyszemélyes kft. tulajdonába adott eszköz létesítő okirat szerinti értéke – csökkentve az szja-törvény 49/A § (4) ab) szerinti tételekkel az egyéni vállalkozás jövedelmének minősül.

A kérdésben felsorolt eszközök és kötelezettségek mindegyike bekerülhet az egyszemélyes kft. alapító vagyonába, ezt figyelembe véve a kérdésben szereplő adatok alapján az alakuló egyszemélyes kft. eszközeinek értéke 82 millió forint, kötelezettségeinek értéke pedig 81 millió forint, vagyis jelenleg 1 millió forint a saját tőke összege. Javasolt az 1 millió forint saját tőkét jegyzett tőkeként, pénzbeli hozzájárulásként az egyéni vállalkozó pénzeszközei közül meghatározni. Mivel kft.-t 3 millió forint alaptőkével lehet alapítani, ezért – az egyéni vállalkozói vagyonon felül – további 2 millió forint jegyzett tőke bevonására lesz szükség, amelyet az egyéni vállalkozó alapító akár pénzeszköz, akár apport formájában teljesíthet. Ezen 2 millió forint pótlólagos összeg vonatkozásában értelemszerűen nem merül fel adófizetési kötelezettség akkor sem, ha apportként történik meg az átadás, mivel ezen összeg, már az egyéni vállalkozói vagyonon felül merül fel. A fentiekből adódóan az egyszemélyes kft. alapító okiratában csak a 3 millió forint jegyzett tőke fog szerepelni, miközben a mérlegfőösszeg nyitó értéke 84 millió forint lesz.

Összefoglalóan az egyéni vállalkozó teljes eszközállománya – piaci értéken – átkerülhet az egyszemélyes kft. nyitómérlegébe. Tekintve, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján 1 millió forint a saját tőke, az biztosítható az egyéni vállalkozó pénzeszközeiből is, így nem merül fel apportálás és személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség. Az egyéni vállalkozónak további 2 millió forinttal szükséges kiegészíteni a saját/jegyzett tőkét. Az egyéni vállalkozó által szerzett jogok és vállalt kötelezettségek tekintetében az egyszemélyes kft. jogutódnak tekinthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31