Egyéni vállalkozás megszüntetése: adózás a készlet és a tárgyi eszközök után

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozás a tevékenysége megszüntetéskor készlettel és tárgyi eszközökkel is rendelkezik. Hogyan kell elszámolni ezeket az szja- és az áfatörvény vonatkozásában? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Külön kell választania a készletet, a kis értékű (200 ezer forint alatti bekerülési értékű) tárgyi eszközöket és a nagy értékű tárgyi eszközöket.

A meglévő készleteket (anyag, áru stb.), amennyiben azokat kifizette a vállalkozás a megszűnést megelőzően, akkor a megszűnéskor bevételként el kell számolni a tételes leltári érték alapján. (Leltári érték a bekerülési, beszerzési érték levonható áfa nélkül.)

A kis értékű tárgyi eszközökkel kapcsolatban is köteles bevételt elszámolni a vállalkozás. Ha az érintett eszközöket már használatba vette, akkor azok bekerülési értékének az 50 százalékát kell bevételként a megszűnéskor figyelembe venni.

A nagy értékű tárgyi eszközökkel kapcsolatban fő szabály szerint bevételt nem kell elszámolni. Viszont a vállalkozói osztalékalapot növelni kell a nagy értékű tárgyi eszközökkel is akkor, ha ezen eszközök üzembe helyezésének évében az osztalékalapot csökkentette a vállalkozás. Ebben az esetben is csak akkor kell növelni a vállalkozói osztalékalapot, ha a vállalkozási tevékenység megszüntetésére az osztalékalap-csökkentés évében vagy az azt követő egy éven belül kerül sor. Ez esetben a csökkentés 100 százalékával kell növelni az osztalékalapot.

Ha a csökkentést követő egy éven túl, de két éven belül kerül sor a megszűnésre, akkor az osztalékalap-csökkentés mértékének a 66 százalékával kell növelni az osztalékalapot.

Végül, ha a csökkentést követő második éven túl, de a harmadik éven belül kerül sor a megszűnésre, akkor a csökkentés értékének a 33 százalékával kell növelni az osztalékalapot.

Ha 3 éven túl kerül sor a megszűnésre, vagy egyáltalán nem csökken az osztalékalap, akkor semmilyen teendő nincs a nagy értékű tárgyi eszközökkel kapcsolatban az szja-ban. A megszűnésről szóló bevallási adatokat a szokásos szja-bevallásban kell szerepeltetni.

Áfafizetési kötelezettség csakis akkor merülhet fel a megszűnés miatt, ha a megszűnés napján a vállalkozás tulajdonában tartott eszközökkel kapcsolatban azok vételekor áfalevonási jog fennállt. Vagyis, ha áfaköteles tevékenységet folytatott a vállalkozás, és a levonási joga fennállt az eszközök vásárlásakor, akkor a megszűnés napjával áfafizetési kötelezettsége keletkezik ezen eszközökkel kapcsolatban. Az áfa alapja, ami után a forgalmi adót meg kell fizetni, a szóban forgó eszközök megszűnéskori beszerzési ára, vagyis az az ár, amit független felek fizetnének az eszközökért jelen minőségi, használhatósági állapotukban.

Ha azonban az eszközök beszerzésével kapcsolatban nem merült fel levonási jog (mert például alanyi áfamentesség illette meg a vállalkozót), akkor a megszűnéskor sem kell áfát fizetni ezen eszközök után.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs