hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt kell tudni 2020-ban a SZÉP-kártyás juttatásról

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

A koronavírus-járvány szülte jogszabályok dzsungelében nem könnyű eligazodni az adószabályokban, többek között a SZÉP-kártya-támogatást érintő változásokban. Cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 71. paragrafusának (1) bekezdésétől eltérően, 2020-ban a béren kívüli juttatásként adható Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) támogatásnak jóval kedvezőbbek a feltételei, mint korábban. A hatályos rendelkezéseket felülíró szabályokat 2020. június 18-áig a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló 140/2020. kormányrendelet 3-4. paragrafusai, 2020. június 19-étől a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. paragrafusa tartalmazza.

Milyen összegű támogatás minősül béren kívüli juttatásnak 2020-ban?

A SZÉP-kártya egyes alszámláira a munkáltató által a munkavállalónak béren kívüli juttatásként

– a szálláshely alszámlára legfeljebb évi 400 ezer forint (225 ezer forint helyett),
– a vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 265 ezer forint (150 ezer forint helyett),
– a szabadidő alszámlára legfeljebb évi 135 ezer forint (75 ezer forint helyett),

együttvéve legfeljebb az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó összegű támogatás utalható 2020-ban.

Az éves rekreációs keretösszeg

– amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll – ha a munkáltató költségvetési szerv – évi 400 ezer forint (200 ezer forint helyett), más munkáltató esetében évi 800 ezer forint (450 ezer forint helyett);

– a 400 ezer, illetve a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló jogviszonya csak az év egy részében áll fenn.

Nem kell a rekreációs keretösszeget arányosítani, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg. Szintén nem kell arányosítani az egyes alszámlákra vonatkozóan előírt értékhatárokat.

Az előbbi értékhatárokat meghaladó támogatás, illetve az előbbi értékhatárokat meg nem haladóan az adóévben folyósított támogatások együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

A társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is munkavállalónak minősül, így esetében is az említett előírások szerinti mértékben és feltételekkel adható SZÉP-kártya-támogatás.

Fontos: az alszámla-értékhatárokat 2020-ra meghatározó jogszabályszöveg nem tartalmazza a "több juttatótól származóan együttvéve" kitételt. Ez azt jelenti, hogy

– idén, ha a magánszemélynek egyidejűleg vagy egymás után több munkáltatója van, akár mindegyiktől kaphat béren kívüli juttatásként 400-400 ezer forint támogatást a szálláshely alszámlájára, 265-265 ezer forint támogatást a vendéglátás alszámlájára, 135-135 ezer forint támogatást a szabadidő alszámlára;

– a 2020. április 21. után folyósított támogatások tekintetében nem szükséges a munkavállaló nyilatkozata arról, hogy más munkáltatótól mennyi támogatást kapott.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mennyi adót kell fizetni, és további fontos tudnivalókra is felhívjuk a figyelmet.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Surányi Imréné

Tisztelt Hozzászóló!
A szja tv. SZÉP-kártyára vonatkozó hatályos rendelkezéseit 2020. június 19-től nem a hivatkozott rendelet, hanem a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. §-a írja felül úgy, hogy az alszámla-értékhatárokat 2020-ra meghatározó jogszabályszöveg nem tartalmazza a "több juttatótól származóan együttvéve" kitételt. Erre tekintettel a NAV 2020.07.22. keltezésű tájékoztatója is tartalmazza, hogy „A keretösszeg munkáltatónként értendő. Így, ha a munkavállalónak több munkáltatója van az adóévben, akkor mindegyiktől kaphat például 400-400 ezer forint összegben támogatást a szálláshely alszámlájára.”

erika.seemann

Tisztelt Szakértő!

Cikkükben az alábbi mondat szerepel:
Fontos: az alszámla-értékhatárokat 2020-ra meghatározó jogszabályszöveg nem tartalmazza a "több juttatótól származóan együttvéve" kitételt.

Kicsit félelmeim vannak ezzel kapcsolatban,hisz a 140/2020 Korm rendelet nem azt mondja ki,hogy az SZJA tv. 71. §(1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép, hanem azt ,hogy "71. § (1) bekezdésétől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártya juttatás szebeinek összege hogyan változik.

Nálunk a cégnél nagyon fontos lenne,ha valóban nem kellene figyelni arra, más munkáltatónál ki mennyit kapott, de bizonytalan vagyok abban,hogy ez biztosan így van.

Tisztelettel: Seemann Erika

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Reklámajándék 2.

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Eltulajdonított eszköz

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close