hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így osztható fel a családi gazdaság bevétele, költsége – példával

  • Lepsényi Mária adószakértő

A családi gazdaságokra vonatkozó előírások szerint a családi gazdaság tagjainak írásbeli szerződést kell kötniük a vagyoni és az elszámolási viszonyukról.

A családi gazdaságok alapításával kapcsolatos korábbi kormányrendelet is előírta a családi gazdaság tagjai számára az írásbeli szerződéskötést, és a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény (Csgtv.) is rendelkezik erről a 7. §-ban, mely szerint az írásbeli szerződésnek tartalmaznia kell

» a tagok használatában lévő mező-, erdőgazdasági hasznosítású földnek, a használatukban lévő mezőgazdasági termelőeszközöknek, az azokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogoknak az őstermelők családi gazdasága tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátást,

» a folytatandó mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységeket,

» a személyes közreműködés formáját,

» az őstermelők családi gazdaságát képviselő őstermelő személyét,

» az őstermelők családi gazdaságának központját.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Őstermelők, őstermelők családi gazdasága: nyilvántartásba vétel után lehet működni", illetve "Egyéni vállalkozóból őstermelők családi gazdasága: öt kérdés és válasz" című írását is!

Az Szja tv. 6. számú mellékletének 2. pontja szerint, ha az őstermelők családi gazdaságának tagjai az őstermelők családi gazdaságát alapító szerződés alapján

» nem egyenlő arányban részesednek a nyereségből és viselik a veszteséget, akkor a családi őstermelői tevékenységet folytató őstermelő e tevékenységéből származó bevételét és – tételes költségelszámolás esetén – azzal kapcsolatos költségét az őstermelők családi gazdaságát alapító szerződésben meghatározott módon állapítja meg azzal, hogy a bevételek és költségek igazolására bármelyikük nevére kiállított bizonylat egyenértékű,

» egyenlő arányban részesednek a nyereségből és viselik a veszteséget, akkor a családi őstermelői tevékenységet folytató őstermelő e tevékenységéből származó bevételét és – tételes költségelszámolás esetén – azzal kapcsolatos költségét a közösen elért összes bevételnek, illetve összes költségnek a tagok számával történő elosztásával állapítja meg azzal, hogy a bevételek és költségek igazolására bármelyikük nevére kiállított bizonylat egyenértékű.

Megfontolandó átgondolni azt, hogy a bevételt és a költséget milyen arányban osztják fel abban az esetben, amikor a tagok úgy döntenek, hogy az nem egyenlően történik. (Emlékeztetőül fontos megjegyezni, hogy az év utolsó napján meglévő taglétszám az irányadó!)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor alkalmazható átalányadózás, valamint, hogy mik a szabályok, ha az őstermelők családi gazdaságának tagja év közben meghal vagy kilép (együttesen: kiválik) a közös gazdálkodásból!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close