Egyéni vállalkozóból őstermelők családi gazdasága: öt kérdés és válasz

  • adozona.hu

Korábban főállású egyéni vállalkozó családi gazdálkodó volt a lányával közösen. Január 1-jétől a családi gazdálkodás automatikusan őstermelők családi gazdaságává (őcsg) változott. Az egyéni vállalkozói törzsadatban szerepelnek a családi gazdálkodóként folytatott mezőgazdasági tevékenységek. Ahhoz, hogy az őcsg szabályainak megfeleljen, meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozást, hogy továbbra is az őstermelőkre vonatkozó szabályokat lehessen alkalmazni az szja-ban? Ha igen, őstermelőként válik biztosítottá? Biztosított őstermelőként mi lesz a fizetendő járulékalap? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Mi a legcélszerűbb eljárás: először adószámos magánszemélyként bejelentkezik a NAV-hoz, majd megszünteti az egyéni vállalkozást, hogy az áfás adószámát továbbvigye? Leszámítva a készleteket, a tárgyi eszközök, kötelezettségek tekintetében, ha azok az őcsg alapító okiratában megjelennek, keletkezik-e adókötelezettség? – sorolta még kérdéseit olvasónk.

Az őstermelők családi gazdaságának tagjai csak őstermelők lehetnek, egyéni vállalkozók nem. Ezen új szabállyal kapcsolatban a Csg. törvény átmeneti rendelkezést fogalmaz meg, mely szerint, aki 2020. december 31. napján családi gazdaság tagja volt, 2021. január 1. napjától mezőgazdasági őstermelőnek minősül akkor is, ha 2020. december 31. napjáig egyéni vállalkozóként folytatta a tevékenységét.

Az agrárkamara 2021. március 31. napjáig adategyeztetést végez a mezőgazdasági őstermelővel. Ha a családi gazdaság tagja az adategyeztetést követően nem egyéni vállalkozóként kívánja folytatni a mező- és erdőgazdasági tevékenységét, akkor ezen tevékenységeket 2021. december 31. napjáig töröltetni kellett az egyéni vállalkozói nyilvántartásból.

A jogszabály nem tartalmaz külön előírást azokra a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozóan, akik a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény 19. paragrafusának (4) bekezdése alapján egyéni vállalkozóból válnak mezőgazdasági őstermelővé. Ebből következően – szakértőnk álláspontja szerint – a társadalombiztosítási jogállásra az általános szabályokat kell alkalmazni. Tehát, ha nincs más biztosítási jogviszony, őstermelőként kiterjed rá a biztosítás és járulékfizetési kötelezettség terheli. Mégpedig a Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 4. paragrafusának 10. pontja alapján kezdő mezőgazdasági őstermelőnek.

Ebből következően legalább a minimálbér 92 százaléka a havi járulékalap. Ezt nem befolyásolja, hogy az érintett magánszemély egyéni vállalkozóként milyen adózást választott 2020-ra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close