hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautó: mikor kötelező az útnyilvántartás, mikor nem?

  • adozona.hu
1

Nem használják magáncélra a cégautót, kell-e útnyilvántartást vezetni? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egyik cégem cégautóval rendelkezik, ezért kérdezem, hogy kell-e útnyilvántartást vezetnie, ha az ügyvezető havonta lenyilatkozza, hogy magánhasználat a tárgyhóban nem volt. A lakásuk címe le van jelentve telephelyként, ahonnan az ügyvezető dolgozik. Így nincsen magánhasználat, egyébként a családnak másik autói is vannak. Kérdésem, ebben az esetben kell-e, ha kell, milyen nyilvántartást kell vezetnie, ha a cégautóval kapcsolatban áfát nem akarnak visszaigényelni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A magánszemély a jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha az tartalmazza a továbbiakban részletezett adatokat.

Minden gépjármű esetében külön útnyilvántartást kell vezetni. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni az év első és utolsó napján a kilométeróra állását, továbbá, ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni. Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell:       

• az utazás időpontját,
• az utazás célját (honnan-hova történt az utazás),
• a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
• mindig javaslom a kilométeróra-állást.
• a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.

Az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is. (Szja tv. 5. számú mellékletének II 7. pont)

Ez a nyilvántartás tehát kötelező tartalmi elemekkel rendelkezik, vagyis a fent felsoroltak mindegyikének szerepelni kell a nyilvántartásban ahhoz, hogy jogszerűen a gépjárművel kapcsolatban költséget lehessen elszámolni.

Ha az egyéni vállalkozó a nyilvántartás vezetését nem teszi meg, még mindig lehetősége van az szja-törvényben nevesített km (500 kilométer) átalány elszámolására.

Ha a gépjármű cég tulajdonában áll, már a birtoklás is megalapozza a cégautóadó fizetését. Az áfalevonás esetében (természetesen látom a kérdésben hogy nem akarja levonni) természetesen figyelni kell arra, hogy ha például a személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízing , vagy bérlet keretében használja a társaság, akkor elkerülhetetlen az útnyilvántartás vezetése, mivel az áfalevonhatóság tekintetében az áfatörvény 120–121. §-a, ami szabályozza az adólevonási jog keletkezést és terjedelmét, úgy rendelkezik, hogy abban a mértékben jogosult az adózó az előzetesen megfizetett áfát visszaigényelni, amilyen mértékben adóköteles tevékenységéhez használja.

Ebben az esetben tehát kötelező a gépjármű használatát útnyilvántartással igazolni kivéve, ha alkalmazom az új 50 százalékos szabályt az áfatörvény 124. § (4) b pontja szerint, ekkor nem szükséges a nyilvántartás, elég bizonyítani a céges használat indokoltságát, de akkor is kell az év eleji és év végi kilométeróra-állás dokumentálása.

A levonási tilalom kapcsán azt kell vizsgálni, hogy a személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja-e az adóalany adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét.

Ha igen, akkor ennek alátámasztására használja az útnyilvántartást. Tehát ha elszámolja a költségeket és levonja az áfát, nem elegendő a nyilatkozat, kell annak alátámasztó nyilvántartása.

Megjegyzem az szja-törvény I. melléklet 8.37 szerint adómentes a kifizető által biztosított gépkocsi-magánhasználat, és ezzel összefüggésben az úthasználat lehetősége.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A Pénzügyminisztérium évek óta arra ösztönzi az adóhatóságot, hogy a részbeni levonási tiltás alá eső dolgoknál (személygépkocsi, telefon) NE LEGYEN a levonható részre elvárt bizonyítás. A NAV puhítja az álláspontját, és a mellékelt levélben már letették a fegyvert (a legutóbbi közleményükhöz képest). NEM KELL bizonyítani az 50%-ot! Épeszű személygépkocsi felhasználó, ahol 50% felett lenne a levonási arány vezeti az útnyikvántartásszerű nyilvántartásokat, lehetőleg szoftveres megoldásokkal (RoadRecord). Itt az erről szóló levél:

https://bit.ly/2ICGDKA

Itt a NAV korábbi közleménye, amiben a "bármely módon" volt még az állásponot. Ebből vonult vissza most a NAV:
https://nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/Kiegeszites_a_gazdasa20190909.html

(Kértem, hogy ez kerüljön ki a honlapra, hogy kösse a revizorokat az ellenőrzés során)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close