hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bírságot fizethet, ha az ingatlan hasznosításakor nem figyel ezekre

  • dr. Kelemen László és Rácz Gábor (az ATA Solution Kft. adószakértői)

A turistaforgalom miatt nyáron különösen népszerű a magánszálláshelyek kiadása. Trendi az airbnb, de óriási kockázatokkal jár, ha valaki nem ismeri vagy nem tartja be az adószabályokat.

Az ingatlanjaik hasznosítása során a magánszemélyek könnyen abba a hibába esnek, hogy szakember segítségének igénybe vétele, illetve a körülmények gondos mérlegelése nélkül a hasznosítást egyszerű bérbeadásnak vélik, és aszerint teljesítik adókötelezettségeiket. Fontos azonban a feltételek teljes körű vizsgálata, mert egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során könnyen meglepetés érheti a magánszemélyt. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy adott lakóingatlan hasznosítása (különösen, ha azt az interneten hirdetik) könnyen ellenőrizhető az adóhatóság által.

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében az ingatlan hasznosításával kapcsolatban az alábbiakra érdemes figyelni.

Lehetőségek az ingatlan hasznosítására

A magánszemély, ha nem akar egyéni vállalkozó lenni, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (továbbiakban: Szja tv.) foglaltak alapján az ingatlan hasznosítására az alábbi két lehetőség közül választhat:  

–     ingatlan-bérbeadása

–     egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtása.

Míg az ingatlan-bérbeadás egy huzamos jellegű, pótlólagos szolgáltatásokat nem tartalmazó, nem gazdasági tevékenység keretében megvalósuló ingatlan használatba adást jelent, addig az egyéb szálláshely-szolgáltatás az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében megvalósuló, szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek nem minősülő ingatlan rövid távra, éjszakai ott-tartózkodás, pihenést is magába foglaló tartózkodás céljára szálláshelyként történő biztosítását jelenti, az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatásokkal együtt. További feltétel, hogy az ingatlan létesítésére nem kizárólag szálláshely szolgáltatási rendeltetéssel került sor, illetve a hasznosított szobák száma nem lehet több nyolcnál, az ágyak száma tizenhatnál.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi a különbség a kétféle ingatlanhasznosítás adózása között, továbbá milyen következményei lehetnek a nem megfelelő adózási forma választásának!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink