hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Baráti meghívás luxusutazásra: kell-e adót, illetéket fizetni?

  • adozona.hu
3

Egy cég tulajdonosa a barátja közreműködésével elnyert sikeres pályázat révén realizált osztalékából mediterrán hajóútra invitálta kísérőként a barátját. Kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) fő szabálya szerint (eltérő rendelkezés hiányában)

– a magánszemély minden jövedelme adóköteles [szja-törvény 1. § (3) bekezdés];

– jövedelem a magánszemély által más személytől megszerzett bevétel egésze, vagy a bevételnek e törvény szerint elismert költséggel, igazolás nélkül elismert költséggel, vagy átalányban meghatározott költséggel csökkentett része, vagy a bevétel e törvényben meghatározott hányada [szja-törvény 4. § (1) bekezdés];

– bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában – pénzben és/vagy nem pénzben – mástól megszerzett vagyoni érték [szja-törvény 4. § (2) bekezdés];

– nem pénzben megszerzett bevételnek minősül többek között a magánszemély helyett; teljesített befizetés (jelen esetben a hajóútra jogosító befizetés összege) [szja-törvény 4. § (2) bekezdés c) pont].

Ugyanakkor a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték adómentes. Csakhogy nem alkalmazható e rendelkezés akkor, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik (így különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték) [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben választ adunk a kérdésre, kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Vadász Iván

Az előttem hozzászóló rámutat a megkülönböztetés törvényi tilalmára, amely szerint:
Air. 3. § [A megkülönböztetés és „részrehajlás” tilalma]
Az adóhatóság minden ügyben jóhiszeműen, megkülönböztetés nélkül, a jogszabályoknak megfelelően köteles eljárni és intézkedni.

zsemlebaba

Úgy tudom, feljelentették semmilyen zsótit. Egyébként egyetértek az előttem íróval.

imi60

Gondolom ha a barát állja egy többmilliós luxus utazás, vadászat költségeit akkor csak annak nem kell utána fizetnie aki fideszes és tömjén zsóti a neve. Ha viszont ő nem fizet akkor más miért fizessen?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close