hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Baráti meghívás luxusutazásra: kell-e adót, illetéket fizetni?

  • adozona.hu
3

Egy cég tulajdonosa a barátja közreműködésével elnyert sikeres pályázat révén realizált osztalékából mediterrán hajóútra invitálta kísérőként a barátját. Kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) fő szabálya szerint (eltérő rendelkezés hiányában)

– a magánszemély minden jövedelme adóköteles [szja-törvény 1. § (3) bekezdés];

– jövedelem a magánszemély által más személytől megszerzett bevétel egésze, vagy a bevételnek e törvény szerint elismert költséggel, igazolás nélkül elismert költséggel, vagy átalányban meghatározott költséggel csökkentett része, vagy a bevétel e törvényben meghatározott hányada [szja-törvény 4. § (1) bekezdés];

– bevétel a magánszemély által bármely jogcímen és bármely formában – pénzben és/vagy nem pénzben – mástól megszerzett vagyoni érték [szja-törvény 4. § (2) bekezdés];

– nem pénzben megszerzett bevételnek minősül többek között a magánszemély helyett; teljesített befizetés (jelen esetben a hajóútra jogosító befizetés összege) [szja-törvény 4. § (2) bekezdés c) pont].

Ugyanakkor a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték adómentes. Csakhogy nem alkalmazható e rendelkezés akkor, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik (így különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték) [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben választ adunk a kérdésre, kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Vadász Iván

Az előttem hozzászóló rámutat a megkülönböztetés törvényi tilalmára, amely szerint:
Air. 3. § [A megkülönböztetés és „részrehajlás” tilalma]
Az adóhatóság minden ügyben jóhiszeműen, megkülönböztetés nélkül, a jogszabályoknak megfelelően köteles eljárni és intézkedni.

zsemlebaba

Úgy tudom, feljelentették semmilyen zsótit. Egyébként egyetértek az előttem íróval.

imi60

Gondolom ha a barát állja egy többmilliós luxus utazás, vadászat költségeit akkor csak annak nem kell utána fizetnie aki fideszes és tömjén zsóti a neve. Ha viszont ő nem fizet akkor más miért fizessen?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa kétszer

Verbai Tamás

jogász

Tb-törvény módosítás

Széles Imre

tb-szakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X