Az útnyilvántartás nem bír el mindent

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az útnyilvántartások leggyakoribb hiányossága, hogy az adózók nem szerepeltetik a nyitó és a záró kilométeróra-állásokat, illetve az utazások időpontját, célját, a közforgalmi úton megtett kilométerek számát, vagy a felkeresett üzleti partnerek megnevezését. Sok esetben a hiányos adattartalmú útnyilvántartásokat utólag, tanúkkal, kimutatásokkal, jelenléti ívekkel, szerződésekkel kívánják bizonyítani az adózók, ez azonban a nem helyénvaló, amit egy vonatkozó Kúria-ítélet is alátámaszt.

Az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek a személygépkocsi üzemeltetésével kapcsolatos költséget főszabály szerint útnyilvántartás vezetése mellett számolhatják el. A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 5. számú mellékletének II.7. pontja alapján magánszemély a jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Kivétel ez alól az egyéni vállalkozó és az a mezőgazdasági őstermelő, aki útnyilvántartás vezetése nélkül havi 500 kilométer út után számolhat el költséget.

Minden gépjármű esetében külön útnyilvántartást kell vezetni, melyben fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát.

Az útnyilvántartásban szerepelnie kell az év első és utolsó napján a kilométeróra-állásnak, s ha az a költségelszámoláshoz szükséges, akkor havonta kell bejegyezni.

Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell

– az utazás időpontját,
– az utazás célját (honnan-hova történt),
– a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
– a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.

Az éves jövedelem megállapítása során gyakori eset, hogy a jövedelem csökkentése érdekében valótlan utak kerülnek az útnyilvántartásba, és az sem ritka, hogy az útnyilvántartás adattartalma hiányos. A költségelszámolás feltételeinek fennállását az adózónak kell igazolnia a törvény által előírt nyilvántartás vezetésével, a szabályszerű nyilvántartás a későbbiekben nem pótolható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan ellenőrzi a NAV, hogy az útnyilvántartásban közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szállásáfa változása

Nagy Norbert

adószakértő

Pénztáros jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. + ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X