hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: átalányadózó egyéni vállalkozónál vegyes tevékenység esetén mennyi lesz a bevételi értékhatár?

  • adozona.hu
1

Átalányadózó egyéni vállalkozó, ha vegyes tevékenységet végez, akkor a bevételi értékhatárt a végzett tevékenységek arányában kell figyelembe venni, vagy az általános szabályok szerinti, minimálbér 24-szerese a meghatározó az ő esetében is? Milyen költséghányad alkalmazható ebben az esetben? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: 2022-től érvénybe lépő átalányadózás esetén a tevékenység függvényében különböző értékhatárokat rögzít a törvény. Kérdésem, ha egy vállalkozás az átalányszabályozás szerint különböző tevékenységet végez, akkor az értékhatárt a végzett tevékenységek arányában kell figyelembe venni, vagy az általános – a minimál bér 24-szeresét – mint bevételi értékhatár. Jól értelmezzük, hogy vegyes tevékenység esetén akkor minden tevékenységre a 40 százalékos költséghányadot kell alkalmazni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdezett esetben 24 millió forint a bevételi értékhatár, és mindig a legalacsonyabb költséghányadot lehet figyelembe venni vegyes tevékenység esetén, amely 40 százalék lesz ebben az esetben.

Az átalányadózás 2022-től akkor választható, ha az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben a magánszemély egyéni vállalkozói bevétele az éves minimálbér tízszeresét nem haladta meg, és az egyéni vállalkozói bevétel az adóévben sem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, illetve kiskereskedelmi tevékenység esetén az éves minimálbér ötvenszeresét.

A minimálbér havi összege 200 000 forint, a bevételi határ 24 millió forint, illetve 120 millió forint lesz 2022-ben.

A 120 millió forint bevételi értékhatár azokra vonatkozik, akiknek az egyéni vállalkozói tevékenysége az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) kormányrendelet szerinti kiskereskedelmi tevékenység.

Ebből következően a 24 millió forint bevételi értékhatár esetében a 2021. évben a bevétel nem lehetett több 20 088 000 forintnál, kiskereskedelmi tevékenységet folytatóknál pedig 100 440 ezer forintnál [a személyi jövedelemadóról szóló1995. évi CXVII. törvény 50. § (1) bekezdés].

2022-től az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében is adómentessé válik az éves minimálbér felét el nem érő jövedelem. Tekintettel arra, hogy ez a szabály nem a bevételt, hanem az átalányban megállapított jövedelmet mentesíti az adóztatás alól, így az egyéni vállalkozónak ugyanúgy meg kell állapítani a jövedelmét, mint eddig, viszont a jövedelemhatárt meg nem haladó rész tekintetében mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ennek következtében az adóelőleget is csak az adóköteles rész után kell fizetnie a jövedelmét átalányban megállapító egyéni vállalkozónak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
balassa9309

Tisztelt Szakértő !
Valószínűleg pontatlanul fogalmaztam, de arra a kérdésemre nem kaptam választ, hogy vegyes tevékenység esetén a bevételi értékhatárt hogyan kell figyelembe venni ?
A minimálbér 20 szorosát és ebbe az összes bevétel beleszámít-e ? vagy a kétféle értékhatár vehető figyelembe az egyes tevékenység kategóriák szerinti megoszlása alapján ?
ksözönettel Merényiné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs