hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átadható-e a személygépjármű üzembentartói joga?

  • adozona.hu

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy egy kft. a tulajdonában álló személygépjármű üzembentartói jogát átadhatja-e, és ha igen, van-e lehetőség az átadás költségeinek elszámolására. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. a tulajdonában álló személygépjárművet üzembentartóival ingyenesen használatra adná egyik tagjának, aki munkaviszonyban végez munkát a társaságnál. A kft. átadhatja üzembetartóival a gépjárművet? Amennyiben igen, jól gondolom, hogy költséget nem számolhat el? Van-e teendő az eszköz nyilvántartásával üzembetartói átadás kapcsán?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A közúti közlekedési nyilvántartásról 1999. évi LXXXIV. törvény 2. § 9. pontja szerint üzembentartó a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek.

Az üzembentartó a jármű forgalomban tartásával, közúton való részvételével kapcsolatos jogokat teljes egészében gyakorolhatja. Ez magában foglalja a jármű időszakos műszaki vizsgáztatását, forgalomból történő ideiglenes kivonását, illetve ismételt forgalomba helyezését, az üzembentartó adatai változásának bejelentését, valamint a forgalmi engedély, illetve címke, rendszámtábla és regisztrációs matrica pótlását. Emellett az üzembentartót terheli a gépjárműadó-fizetési kötelezettség és a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási jogviszony fenntartása. Ugyanakkor az elidegenítés joga nem illeti meg.

Az üzembetartói jog átadása tehát lehetséges.

Ha a kérdésnek az a kitétele, hogy „a tulajdonában álló személygépjárművet üzembentartóival ingyenesen használatra adja” azt jelenti, hogy a kft. átadja egy munkaviszonyban álló tagjának az üzembentartói jogot, akkor az illetékes kormányhivatalnál kezdeményezni kell a járműnyilvántartásba való bejegyzés és az új üzembentartó adatait tartalmazó forgalmi engedély kiadását.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Speciális esetek a számvitelben 2" című kiadványunkat!
Kiadványunkban a teljesség igénye nélkül mutatunk be eseteket, esettanulmányokat. Külön figyelmet szentelünk egyes szektoroknak, így az építőipar, a vendéglátás, a mezőgazdaság és a háziorvosi praxis is helyet kapott.

Az átadásnak vannak költségei, ezek:

  • a forgalmi engedély illetéke 6 000 Ft az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 1. számú melléklet II. részében foglaltak szerint;
  • gépjárműre vonatkozó üzembentartói jog megszerzése esetén az Itv. 24. § (1) bekezdésében a tulajdonszerzésre előírt illeték 25 százalékának megfelelő illetéket kell fizetni az Itv. 24. § (3) bekezdése szerint. A jog ingyenes átadása esetén azonban az Itv.  12. § (4) bekezdése szerint az illeték a visszterhes vagyonátruházási illeték (24. § (3) bekezdés) kétszerese.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 23. § (4) – (5) bekezdése szerint az eszközöket rendeltetésük, használatuk alapján kell a befektetett eszközök vagy a forgóeszközök közé sorolni.

Ha egy adott eszköz használata, rendeltetése a besorolást követően megváltozik, mert az eszköz a tevékenységet, a működést tartósan már nem szolgálja vagy fordítva, akkor annak besorolását meg kell változtatni, az eszközt – legkésőbb a mérlegkészítés időszakában, a mérlegfordulónapra vonatkozóan – át kell sorolni a befektetett eszközök közül a forgóeszközök közé vagy fordítva, a forgóeszközök közül a befektetett eszközök közé.

Ebből következően az üzembentartói jog átadását követően a kft.-nek át kell sorolnia a járművet a forgóeszközök közé.

Az üzembentartói jog átadása esetén a kft. költséget nem számolhat el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs