hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teendők meghiúsult egyszerűsített végelszámolás újraindításakor

  • adozona.hu

Nem sikerült határidőre befejezni az egyszerűsített végelszámolást. A társaság újból, ismét ebben a formában zárná le tevékenységét. Mi a teendője? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Társaságunk 04.30-án egyszerűsített végelszámolással történő megszűnés mellett határozott. 10.27-én 08.31-es záró dátummal valamennyi bevallást benyújtottuk a NAV, illetve az önkormányzati adóhatóság felé, feltöltöttük a záró beszámolónkat, és benyújtottuk a cégbíróságnak az előírt dokumentumokat. A bevallásokat az adóhatóságok fel is dolgozták, az önkormányzat a céget törölte az adóalanyok közül. 11.08-án érkezett egy elutasító határozat a 19T201T nyomtatvánnyal kapcsolatban, az egyszerűsített végelszámolás 150 napos határidejének be nem tartása miatt. A Ctv. 115/A § (3) szerint ilyenkor a végbíróság a végelszámolás kezdő időpontját (05.01.) követő 211. napon (11.28.) a végelszámolás befejezését bejegyzi a cégjegyzékbe, és törli a cég nevéből a v.a. toldatot. Kérdésem: mi ilyenkor a helyes számviteli, adójogi eljárás? A végelszámolásról 05.01-11.28. időszakra vonatkozón el kell készíteni a záró beszámolót és bevallásokat (1908, 1901, 1965, 1971), be kell nyújtani egy újabb 19T201T jelű nyomtatványt? Az erre nyitva álló határidő 30 nap? Mi a teendő a korábban beadott/feltöltött, feldolgozott bevallásokkal/beszámolóval? A társaságnak szándékában áll az egyszerűsített végelszámolást újra elhatározni, 11.30-án, 12.01-jei kezdődátummal. Jól gondolom, hogy a 11.29-11.30. időszakról be kell nyújtani a záró bevallásokat, és a beszámolót? Az egyszerűsített végelszámolás áthúzódik jövőre. Ilyenkor csak a 2019.11.01-2020… időszakra vonatkozóan kell a 2071-est és beszámolót elkészíteni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az eset nem minden eleméről rendelkezik jogszabály. Ezért a logikát segítségül hívva lehet választ adni, figyelembe véve, hogy mit támaszt alá jogszabály, illetve milyen analógiát lehet alkalmazni.

A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény
(Cég tv.) szerint ha az egyszerűsített végelszámolás befejezésére előírt 150 napos időszak eltelt és a cég nem intézkedett az általános előírások szerinti végelszámolás lefolytatásáról, akkor a cégbíróság befejezettnek tekinti a végelszámolást. A befejezés napja ekkor a végelszámolás befejezését megállapító végzés bejegyzésének napja.

Tekintettel arra tehát, hogy a cég november 28-ával nem szűnt meg, és nem áll végelszámolás alatt, így – bár nem döntése alapján – folytatja a tevékenységét. Esetükben a végelszámolás befejezésének napja november 28., a tevékenység folytatás kezdő napja november 29.

Ez esetben – szerintem – értelemszerűen alkalmazni kell a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006 (IV. 3.) kormányrendelet (R.) szerinti végelszámolás befejezésére előírtakat. Eszerint a végelszámolás befejezésekor – azt mérlegfordulónapnak tekintve – a végelszámolás időszaka utolsó üzleti évéről számviteli beszámolót kell készíteni. Adott esetben ez az időszak 2019. május 1–november 28. Ezt a beszámolót a R. előírását alkalmazva a végelszámolás befejezését követő ötödik hónap utolsó napjáig kell letétbe helyezni és közzé tenni.

Az augusztus 31-e mérlegfordulónappal beadott és közzétett beszámolót a számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzétételéről szóló 11/2009. (IV. 28.) IRM-Méhomé-PM együttes rendelet (Együttes R.) szerint – két kivétellel – nem lehet eltávolítani. (A két kivétel az adott esetben nem áll fenn). Szerintem ezért a november 28-ával – mint mérlegfordulónappal – készített beszámoló kiegészítő mellékletében indokolt utalni a kialakult helyzetre és arra, hogy az augusztus 31-ével készített beszámoló érdektelen, mivel az nem minősül a végelszámolás időszakát lezáró beszámolónak.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) előírás alapján továbbá úgy látom, hogy a november 29-ével kezdődő üzleti évnek – naptári évvel azonos üzleti évet feltételezve – december 31-éig kell tartania. A vonatkozó előírás szerint ugyanis, ha a végelszámolás úgy fejeződik be, hogy a vállalkozó nem szűnik meg, az eljárás befejezését követő üzleti év a végelszámolási eljárás befejezésének napját követő naptól a vállalkozó által az üzleti év végeként megjelölt napig – mint mérlegfordulónapig – terjedő időszak, figyelembe véve, hogy mi a választott mérlegfordulónap. Ezzel közvetve kizárja az Szt. – mivel a sajátos gazdasági események miatti üzleti évre nincs utalás –, hogy a vállalkozónak végelszámolás újbóli megkezdése miatt, a kezdő naptól új üzleti éve keletkezzen. Ebből – szerintem – az következik, hogy 2020-ban van lehetőség újabb végelszámolást indítani.  

Az adóbevallást – az adózás rendjéről szóló 2017. évi LC. törvényben (Art.) a végelszámolás befejezésére előírt előírás analógiájára – a beszámoló letétbe helyezésére előírt határidőben kell teljesíteni. Ezt megelőzően (vagy egyidejűleg) az augusztus 31-ei zárás alapján beadott adóbevallásokat indokolt önellenőrizni.

[Cég tv. 115/A § (3) bekezdés, Együttes R. 3. § (6) bekezdés, R. 6. § (1) és (4) bekezdés, Szt. 11. § (10) bekezdés, Art. 53. § (1) bekezdés]

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs