hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi a közös a golfban és a számvitelben? Mozgástér az átszervezési költségek elszámolása során

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó

Mi köze lehet a sokak szerint unalmas számvitelhez olyan – mostanság igen trendi – elegáns sportnak, mint a golf? Cikkünkből megtudhatja.

A golf hasznos kikapcsolódás lehet a könyvelők számára, és nem csupán azért, mert a szabadban végzett mozgás ellensúlyozhatja az ülő munka egészséget veszélyeztető következményeit, de a számvitelt érintően is hasznos gondolatai támadhatnak egy fantáziadús könyvelőnek. (Nem, nem igaz, hogy a könyvelők unalmas kockák!)

Fentiek együttes igazolásaként nézzük meg, mit is ért Warren Buffett a „mindent egy negyedévbe” módszeren, és mit tanulhat ebből egy magyar vállalkozó (de a könyvelője mindenképpen)!

Nem értek a golfhoz, így Warren Buffett magyarázatára (a „Warren Buffett jelenti” című könyvből) hagyatkozom az „ömlesszünk mindent egy negyedévbe” magatartás leírására.

Mielőtt idézném a legendás üzletembert, meg kell ismerkednünk néhány golfos szakkifejezéssel – majd látni fogják, okkal –, azaz

– bogey: az adott szakasz elvárt ütésszámát (par) eggyel meghaladó eredmény,

– a dupla bogey: kettővel több, mint a par, és így tovább.

Most pedig hallgassuk meg Mr. Buffettet!

„A szezon első fordulójában golfozónk hagyja figyelmen kívül tényleges teljesítményét, eredménylapját pedig csupa csapnivaló számokkal – dupla, tripla, négyszeres bogey – töltse fel, majd számoljon be, mondjuk egy 140 ütéses eredményről. Ezzel mintegy megalkotva a "tartalékát", menjen el a golfklubba, és mondja meg a felügyelőnek, hogy szeretné "átszervezni" tökéletlen elütéseit.

Amikor immár új elütésével új játékot kezd, csak a jó pályákat számolja, a rosszakat nem. Ez utóbbiakat, amelyek a régi, még nem tökéletes elütéseinek a maradványai, a korábban létrehozott tartalék terhére számolja el. Az öt forduló végén eredménylistája 140;80;80;80;80 lesz a mondjuk, 91;94;89;94;92 helyett.

A Wall Street a 140-es eredményt figyelmen kívül hagyja – hiszen az egy immár nem használt elütésből jött –, hősünket pedig 80-as ütőnek könyveli el (aki ráadásul soha nem okoz csalódást).”

Eddig a „golfos” idézet Warren Buffett-től, aki mindezeket annak szemléltetésére szánta, hogy a „szezon trükkje” – a Lawrence A. Cunningham szerkesztette kötetet 1997-ben publikálták először – az átszervezési költség. Ezt a számviteli tételt – ami egyébként teljesen törvényes is lehet – Buffett szerint túl gyakran alkalmazzák (az USA-ban) az eredmény kozmetikázásának eszközeként. A valójában több évet terhelő költségek hatalmas csomagját egyetlen negyedévre ömlesztik rá – jellemzően olyanra, amely már amúgy is veszteséget, a vártnál rosszabb eredményt hozott.

A részvénypiac ugyanis nem bánja, ha egy adott negyedévben a részvényenkénti eredmény x dollárral elmarad a várakozásoktól, feltéve, hogy a következő negyedévben viszont – ha csekély mértékben is, de – meghaladják a várakozásokat. Arról, hogy ez így legyen, ez a bizonyos negyedév – a „mindent bele” negyedév – gondoskodik, „elsikálva” a múltbéli eredményferdítéseket, már előre „kozmetikázva” a jövőbeli eredményeket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mit enged meg a magyar számviteli törvény az átszervezési költségek elszámolása során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék feloldása

Nagy Norbert

adószakértő

Tao – Jogdíjból származó nyereség

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3