hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mérlegfordulónap megváltoztatása: mutatjuk mikor és hogyan lehetséges

  • Sinka Júlia, adószakértő, mérlegképes könyvelő

Az üzletmenet ciklikussága számos vállalkozásnál indokolttá teheti, hogy a vállalkozás a tevékenységét és a működését bemutató éves beszámolóját a normál üzleti évtől eltérő üzleti évre készítse el. E kérdés a „normál” üzleti év zárása kapcsán is célszerű megfontolni.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) szerint az üzleti év az az időtartam, amelyről a beszámolót kell készíteni. Az üzleti év időtartama megegyezik – a törvényben rögzített kivételekkel – a naptári évvel. A számviteli törvény 11. § (2)–(13) bekezdései sorolják fel azokat a gazdálkodókat, illetve esetköröket, amelyeknél az üzleti év eltérhet a naptári évtől.

Az eltérő üzleti év szinte minden olyan vállalkozás számára választható, amelynek működése jellemzői – különösen az üzletmenet ciklikussága, illetve konszolidálásba bevont vállalkozás esetén az anyavállalat információigénye – ezt indokolttá teszik.

Olvassa el az Adózóna „A mérlegkészítés időpontja – április, május legyen, esetleg február?”, „Nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése” és „Devizában beszerzett tárgyi eszköz: így kell meghatározni a bekerülési értéket” című írását!

A mezőgazdasági tevékenységet folytató, illetve a szezonális termékeket gyártó társaságoknak érdemes átgondolniuk az eltérő üzleti év választását. Ennek hatását – és a kiegészítő mellékletben ennek kapcsán kiemelni szükséges adatokat – következő cikkemben egy esettanulmányon keresztül mutatom be.

Nem választhatják ugyanakkor az eltérő üzleti évet azok a vállalkozások, amelyek hitelintézetnek, pénzügyi vállalkozásnak vagy biztosítónak minősülnek, illetve a Magyarország területén engedéllyel működő külföldi felsőoktatási intézmények és a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozások sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen esetekben lehet eltrő üzleti évet alkalmazni, illetve milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a mérlegfordulónap megváltoztatásának, illetve milyen tényezőket ésdemes még figyelembe venni a döntés előtt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs