hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő egyéni vállalkozás: áfa- és szja-kötelezettségek

  • adozona.hu
3

Milyen áfavonzatok és szja-kötelezettségek merülnek fel az Adózóna olvasójának megszűnő egyéni vállalkozásánál? Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egyéni vállalkozó megszűnését tervezi 2021 utolsó negyedévében. Megszűnéskor várhatóan lesz még nyilvántartott készlet (vegyesbolt), kis értékű eszközök és tárgyi eszközök: egy ingatlan (nem választott rá áfát) és egy darab kamion. Az ingatlannak van nyilvántartott értéke, a kamion értéke leíródott évek alatt, most 0 értéken szerepel a nyilvántartásban. Nem tervezi értékesíteni eszközeit, sem az ingatlant, sem a kamiont. Mely tétel után köteles áfát fizetni, mi lesz az áfa alapja és a bizonylata; saját magának mint magánszemélynek számláz? A második kérdés az szja-vonzat. A 2021. évről szóló bevallásában rendezi ezt az adónemet? Mely eszköz/készlet lesz adóköteles?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 11. § (1) bekezdés d) pontja értelmében termékértékesítésnek minősül az adóalany megszűnése, ha a megszűnés időpontjában olyan termékek vannak a tulajdonában, melyekkel kapcsolatban azok vásárlásakor fennállt az áfa levonásának joga.

Vagyis ha a készlet, jármű és ingatlan vételekor az azokkal kapcsolatban felszámított áfa levonási joga fennállt, akkor most, a megszűnéskor áfát kell utánuk fizetnie. Ilyen eset az, ha például nem alanyi áfamentes vállalkozóként vette a termékeket, ideértve az ingatlant is, ha az nem lakóingatlan.

Ha a termékek vásárlásakor azok eladója nem számított fel áfát (mert például nem adóalany vállalkozóktól vásárolta azokat), akkor most, a megszűnéskor ezen termékek után nem kell áfát fizetnie. 

Az áfa alapja – ha a fentiek szerint mégis kell áfát fizetnie – az adott termékek megszűnés napján fennálló beszerzési vagyis lényegében piaci értéke. Vagyis az az érték, amelyért a konkrét termék a fennálló fizikai, minőségi állapotában beszerezhető.

Számlát nem kell kiállítani, mert számlát csak a más személynek történő értékesítés esetén kell kibocsájtani. 

Ami a személyi jövedelemadós kérdést illeti:

Az Szja tv. 10. számú mellékletének II/1. alpontja értelmében a megszűnéskor meglévő készlet leltári értéke vállalkozói bevételnek minősül, ha ezen készletet korábban költségként elszámolta. Leltári érték esetükben: a készletek levonható áfa nélküli beszerzési ára.

Szintén bevételnek számít a megszűnéskor a 200 ezer forint alatti, meglévő tárgyi eszközök leltári értéke. Leltári érték esetükben: a levonható áfa nélküli beszerzési ár 50 százaléka. Ha azokat esetleg még nem vették használatba, akkor a levonható áfa nélküli beszerzési ár számít bevételnek.

Végül, a 200 ezer forint feletti tárgyi eszközök esetén nem kell bevételt elszámolnia, de szükség lehet a vállalkozói osztalékalap növelésére.

Az osztalékalapot akkor kell növelnie, ha a megszűnés évét megelőző 3 éven belül a nagy értékű tárgyi eszközökkel kapcsolatban osztalékalap-csökkentést érvényesített. Ilyen esetben az osztalékalap-csökkentést követő

• egy éven belül annak 100 százalékával,

• egy éven túl, de két éven belüli megszűnés esetén annak százalékával,

• két éven túl de három éven belüli megszűnés esetén annak 33 százalékával

kell növelni az osztalékalapot.

Ha ilyen csökkentés nem történt 3 éven belül, akkor a 200 ezer forint bekerülési értéket elérő tárgyi eszközökkel kapcsolatban szja-kötelezettség nincs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

Köszönjük észrevételét. Valóban elírás történt, lemaradt egy nulla. A cikket javítottuk.

Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászóló!

Igen valóban elírásról van szó, köszönjük az észrevételt. Ami a tartalmi kifogésát illeti, én nem hivatkoztam az Áfa tv 87§-a. Én az Áfa tv 11§ (1) bekezdés d. pontjára hivatkoztam mely szerint "fikciós" értelemben akkor beszélünk termékértékesítésről ha az adóalany az adóalanyiság megszűnésekor olyan terméket tart tulajodnában amely megszerzésekor áfa levonési jog illete meg. Ha a megszerzéskor nem kapcsolódott előzetesen felszámított áfa az ügylethez, akkor a megszűnés nem váltja ki az Áfa tv 11§ (1) bekezdés d. pontja szerinti termékértékesítést, hiszen a levonási jog sem áll fenn, így áfát fizetni sem kell ezen termékek után. Erről szólt a válaszom.

üdvözlettel

Szipszer Tamás

Zkny

Tisztelt Szipszer Tamás!
Feltételezem, hogy fenti válaszában a 20 ezer forint értékhatár csupán elírás, 200 ezer akarna az lenni, mint ahogy elírás az is, hogy az osztalék alap korrekciójánál a második esetben lemaradt a 66%.
Azt viszont már nem tudom hogyan értelmezzem, ahol azt írja, hogy "Ha a termékek vásárlásakor azok eladója nem számított fel áfát (mert például nem adóalany vállalkozóktól vásárolta azokat), akkor most, a megszűnéskor ezen termékek után nem kell áfát fizetnie." Az áfa tv. 87.§-a nem erről szól.
Üdvözlettel: Zékány János adószakértő

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs