hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő egyéni vállalkozás: áfa- és szja-kötelezettségek

  • adozona.hu

Milyen áfavonzatok és szja-kötelezettségek merülnek fel az Adózóna olvasójának megszűnő egyéni vállalkozásánál? Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egyéni vállalkozó megszűnését tervezi 2021 utolsó negyedévében. Megszűnéskor várhatóan lesz még nyilvántartott készlet (vegyesbolt), kis értékű eszközök és tárgyi eszközök: egy ingatlan (nem választott rá áfát) és egy darab kamion. Az ingatlannak van nyilvántartott értéke, a kamion értéke leíródott évek alatt, most 0 értéken szerepel a nyilvántartásban. Nem tervezi értékesíteni eszközeit, sem az ingatlant, sem a kamiont. Mely tétel után köteles áfát fizetni, mi lesz az áfa alapja és a bizonylata; saját magának mint magánszemélynek számláz? A második kérdés az szja-vonzat. A 2021. évről szóló bevallásában rendezi ezt az adónemet? Mely eszköz/készlet lesz adóköteles?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 11. § (1) bekezdés d) pontja értelmében termékértékesítésnek minősül az adóalany megszűnése, ha a megszűnés időpontjában olyan termékek vannak a tulajdonában, melyekkel kapcsolatban azok vásárlásakor fennállt az áfa levonásának joga.

Vagyis ha a készlet, jármű és ingatlan vételekor az azokkal kapcsolatban felszámított áfa levonási joga fennállt, akkor most, a megszűnéskor áfát kell utánuk fizetnie. Ilyen eset az, ha például nem alanyi áfamentes vállalkozóként vette a termékeket, ideértve az ingatlant is, ha az nem lakóingatlan.

Ha a termékek vásárlásakor azok eladója nem számított fel áfát (mert például nem adóalany vállalkozóktól vásárolta azokat), akkor most, a megszűnéskor ezen termékek után nem kell áfát fizetnie. 

Az áfa alapja – ha a fentiek szerint mégis kell áfát fizetnie – az adott termékek megszűnés napján fennálló beszerzési vagyis lényegében piaci értéke. Vagyis az az érték, amelyért a konkrét termék a fennálló fizikai, minőségi állapotában beszerezhető.

Számlát nem kell kiállítani, mert számlát csak a más személynek történő értékesítés esetén kell kibocsájtani. 

Ami a személyi jövedelemadós kérdést illeti:

Az Szja tv. 10. számú mellékletének II/1. alpontja értelmében a megszűnéskor meglévő készlet leltári értéke vállalkozói bevételnek minősül, ha ezen készletet korábban költségként elszámolta. Leltári érték esetükben: a készletek levonható áfa nélküli beszerzési ára.

Szintén bevételnek számít a megszűnéskor a 20 ezer forint alatti, meglévő tárgyi eszközök leltári értéke. Leltári érték esetükben: a levonható áfa nélküli beszerzési ár 50 százaléka. Ha azokat esetleg még nem vették használatba, akkor a levonható áfa nélküli beszerzési ár számít bevételnek.

Végül, a 200 ezer forint feletti tárgyi eszközök esetén nem kell bevételt elszámolnia, de szükség lehet a vállalkozói osztalékalap növelésére.

Az osztalékalapot akkor kell növelnie, ha a megszűnés évét megelőző 3 éven belül a nagy értékű tárgyi eszközökkel kapcsolatban osztalékalap-csökkentést érvényesített. Ilyen esetben az osztalékalap-csökkentést követő

• egy éven belül annak 100 százalékával,

• egy éven túl, de két éven belüli megszűnés esetén annak százalékával,

• két éven túl de három éven belüli megszűnés esetén annak 33 százalékával

kell növelni az osztalékalapot.

Ha ilyen csökkentés nem történt 3 éven belül, akkor a 200 ezer forint bekerülési értéket elérő tárgyi eszközökkel kapcsolatban szja-kötelezettség nincs.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close