hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pótbefizetés bt.-tagoktól: van-e készpénzfizetési értékhatár?

  • adozona.hu

A bt.-tagok pótbefizetéssel fedeznék a társaság veszteségét, figyelembe kell-e venni ekkor az 1 millió forintos készpénzfizetési értékhatárt? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Az új Polgári törvénykönyvben (Ptk.) 3:183 paragrafusa értelmében a társaság pótbefizetés mellett döntene a veszteségek fedezetére. A nevezett társaság bt. Tiltja-e bármi is, hogy taggyűlési határozat alapján a bt.-tagok a tagi betétek arányában pótbefizetést eszközöljenek a lekötött tartalék terhére? A pótbefizetés pénztáron keresztül történne; figyelembe kell-e venni az 1 millió forintos készpénzfizetési értékhatárt, a NAV felé való bejelentéshez?” – kérdezte olvasónk.

A Ptk.-ban a pótbefizetésre vonatkozó rendelkezéseket a jogalkotó csak a korlátolt felelősségű társaság szabályozásánál nevesítette, de a törvény más társasági forma – például rt., bt. vagy akár kkt. – esetében sem tiltja ezt a lehetőséget, illetve esetükben a pótbefizetés részletes előírásai nem kötelező részei a cégiratoknak.

Ugyanakkor célszerű erről a bt.-k esetében is rendelkezni a társasági szerződésben. A Ptk. 3:183. paragrafusának (3) bekezdése alapján a pótbefizetési kötelezettséget a törzsbetétek arányában kell meghatározni, és teljesíteni.

A pótbefizetés rendeltetése a veszteségek fedezése. A bt.-k esetében is szerencsésebb, ha a társasági szerződésben részletesen meghatározzák a pótbefizetés legmagasabb összegét, amelynek befizetésére a tag kötelezhető, továbbá a pótbefizetés teljesítésének módját, gyakoriságát, ütemezését (Ptk. 3:183. § (2) bekezdés).

Az adózás rendjéről szóló törvény 17. paragrafusának (9) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettség a vállalkozásokat vevői minőségükben – azaz termék beszerzőjeként, szolgáltatás igénybevevőjeként – terheli. Jelen esetben nem ez történik, a bt. tulajdonosai által teljesített pótbefizetés nem tartozik ebbe a kategóriába.

Ugyanakkor igaz, hogy a vállalkozás többségi, magánszemély tulajdonosai is kapcsolt vállalkozásnak minősülhetnek – például akkor, ha tagi kölcsönt nyújtanak a társaságnak. Ekkor a kapcsolt vállalkozásokkal kötött szerződésekhez kapcsolódó bejelentési kötelezettség fennáll.  A kérdés szerinti esetben azonban nem erről, hanem pótbefizetésről van szó.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close