hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan lehet visszaszerezni a regisztrált könyvelői minősítést?

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Évente több ezer könyvviteli szolgáltatást végző, mérlegképes könyvelőt töröl a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján közzétett nyilvántartásból azért, mert nem tudja teljesíteni az előírt kötelező továbbképzési feltételt, vagy csak egyszerűen nem közli időben adataik változását. Hogyan lehet újból elindítani a könyvelési szolgáltatását, s visszakerülni a regisztrált mérlegképes könyvelők közé?

Jelenleg több mint hatvanezren szerepelnek a könyvviteli szolgáltatást végző, mérlegképes könyvelői, Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján található nyilvántartásban.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) szabályozza a számviteli szolgáltatás végzésének követelményét. E törvény alkalmazásában számviteli szolgáltatás a könyvvezetési, beszámoló-készítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége (a továbbiakban könyvviteli szolgáltatás), valamint a könyvvizsgálói tevékenység.

Könyvviteli szolgáltatás a számviteli politika, a könyvviteli elszámolás, a beszámoló-készítés rendszerének, módszerének kialakításával (ideértve a belső információs rendszer kialakítását is), a számlarend, a könyvvezetéshez, a beszámoló-készítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása. Ide kell érteni, a főkönyvi nyilvántartások vezetését, az összesítők készítését, a beszámoló összeállítását, a beszámolóban, a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő adatok elemzését, a gazdasági döntéseket megalapozó következtetések levonását is. Ide tartozik az elszámolások, a beszámolóban szereplő adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságának, a számviteli alapelvek követelményei megtartásának biztosításával a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítása, szolgáltatása.

A vállalkozók a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányításával, vezetésével, az éves beszámoló, az egyszerűsített éves beszámoló, az összevont (konszolidált) éves beszámoló elkészítésével megbízhatnak olyan természetes személyt, aki

– okleveles könyvvizsgálói végzettséggel, vagy

– mérlegképes könyvelői szakképesítéssel, illetve az engedélyezés szempontjából mérlegképes könyvelői szakképesítéssel egyenértékű szakképesítéssel (ez utóbbiak a továbbiakban együtt mérlegképes könyvelői szakképesítés) és a tevékenység ellátására jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy

– olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot kötelesek megbízni, amelynek a feladat irányításával, vezetésével, a beszámoló elkészítésével megbízott tagja, alkalmazottja megfelel az előző követelményeknek.

A vállalkozó akkor mentesül az előző személyi és szakmai kötelem alól, ha az éves (vagy éves szintre átszámított) nettó árbevétele az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában – ennek hiányában a tárgyévben várhatóan – a 10 millió forintot nem haladja meg.

Az előző szakmai és személyi követelmények szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy ki szerepel a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában.

Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy kizárták őket a szakmai regisztrációból, de vissza szeretnének kerülni a listára. A könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedély visszavonásának jellemző okai:

– a továbbképzési kötelezettség teljesítésének elmulasztása, és ha ezen mulasztását a szolgáltatást végző nem tudja kimenteni,

– a nyilvántartásban szereplő adatokban bekövetkezett változások bejelentésének elmulasztása, a nyilvántartásba vételt végző szervezet felszólítását követően is.

A számviteli törvény 151. paragrafusának (7) bekezdése szerint az a természetes személy, akinek a könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedélyét visszavonták, az engedély újbóli megadását és a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásába való újbóli felvételét kérhetik – mások között – azok, akik korábban elmulasztották teljesíteni továbbképzési kötelezettségüket, illetve akik a nyilvántartásban szereplő adataiban bekövetkezett változásokat a nyilvántartásba vételt végző szervezet felszólítását követően sem jelentették be.  

Az eljárási feltételeket a 93/2002. kormányrendelet tartalmazza.

Az előzőek szerint a kérelem alapján a könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosító engedélyt meg kell adni, és egyidejűleg a hivatalos nyilvántartásba fel kell venni azokat, akik

– mérlegképes könyvelői vagy okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel rendelkeznek,

– az előző szakképesítés megszerzését követően, az előző kérelem benyújtását megelőzően legalább 3 éves, dokumentumokkal alátámasztott számviteli, pénzügyi, vagy ellenőrzési gyakorlattal rendelkeznek,

– büntetlen előéletűek, és nem állnak a könyvviteli szolgáltatás gyakorlását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, valamint

– igazolják, hogy a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban - a kérelemben megjelölt szakterületre előírt - (az Sztv. 152. paragrafus (1) bekezdése szerinti) továbbképzési kötelezettséget megfelelően teljesítették.

Tehát a törléskor a regisztrált mérlegképes könyvelő korábbi regisztrációs száma megszűnik. Ezt követően a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásával kezdeményezhető az újbóli regisztráció. Kérelem kizárólag a törlési határozat kézhezvételét követően adható be, hiszen egészen addig él a korábbi regisztráció. A kérelemhez egyebek mellett (a formai feltételeken túl) csatolni kell a továbbképzési kötelezettség teljesítését igazoló (a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapnál nem régebbi) dokumentumok másolatát.

Tekintettel arra, hogy az újbóli regisztráció ügyintézési határideje előreláthatóan 60 nap, ezért amennyiben a regisztrációból törölt könyvelő résen van, és időben részt vesz a kreditpontos továbbképzésen, ténylegesen csak 2-3 hónapra szűnik meg a regisztrációja, s az ezzel járó jogosultsága.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs