hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hiba van a mérlegben? Megmutatjuk, mit kell tennie!

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Elküldtük a mérlegeket a Cégbíróságnak – az ország valamennyi könyvelője egy emberként lélegzett fel. Mi a teendő, ha a nagy hajrában mégis elkövettünk valamilyen hibát? Az alábbiakban e kérdést egy esettanulmányon keresztül válaszoljuk meg.

Nagyon fontos, hogy a számvitelben nem teljes egészében ugyanazt értjük az önellenőrzésen, mint adózási szempontból. Ez utóbbi esetben ugyanis számolnunk kell az elévülési idővel, míg a számvitelben ez a kategória nem létezik.

Tegyük fel, hogy a vállalkozás 2015. június 10-én veszi észre, hogy egy 1998-ban vásárolt ingatlan nem szerepel a könyveiben.

Számviteli szempontból annak, hogy ez a sajnálatos módon ködbe vesző gazdasági esemény közel húsz éve történt, nincs az önellenőrzés elvégzését korlátozó jelentősége. A szóban forgó ingatlant fel kell venni a nyilvántartásokba, könyvvitelileg el kell számolni, ideértve a számviteli értékcsökkenést is, természetesen 1998-tól. Adózási következményei azonban csak a még el nem évült időszakot – így a 2009–2014. évi társasági adóbevallásokat – érintően lesznek az ügynek.

A számviteli törvény szerint a gazdasági események utólagos, beszámolóval lezárt üzleti éveket érintő módosítására jellemzően a mindenkori jogszabályi előírások nem vagy nem megfelelő alkalmazása, helytelen értelmezése vagy nem megengedett, tiltott cselekmény elkövetése miatt kerülhetett sor. A törvény tehát nem adott iránymutatást arra a helyzetre, ha a beszámolóban volt hiba, de az nem az előzőek szerinti okok miatt következett be. Így például, ha egy szerződés, megállapodás utólagos, a beszámolóval lezárt üzleti évet, éveket érintő módosítása okozta a „hibát”, arra vonatkozó rendelkezést nem tartalmazott a számviteli törvény.

A törvény idén életbe lépő módosításának köszönhetően már erre a helyzetre is van konkrét szabály: ilyenkor is az egyébként alkalmazott számviteli ellenőrzési szabályokat, módszertant kell figyelembe venni (3. § (3) bekezdés 2. pont).

A számviteli önellenőrzés – a már beadott beszámoló javításának módja – szempontjából döntő jelentősége van annak, hogy a feltárt hiba jelentős összegűnek minősül-e vagy sem.

Azt, hogy mit kell jelentős összegű hibának tekintenünk, egyrészt a vállalkozás számviteli politikájában kell meghatározni, másrészt a számviteli törvény is tartalmaz egy mértéket erre, az ezt elérő összegű hiba minden esetben jelentősnek minősül.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mi minősül jelentős hibának, és mi nem, illetve hogyan kell ezeket a számvitelben önellenőrizni!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést?

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs