Fejlesztési tartalék feloldása: elmulasztotta a cég, hogyan teheti meg visszamenőlegesen?

  • adozona.hu

Egy társaság a korábbi években fejlesztési tartalékot képzett. 2021-ben jelentős összegű beruházást valósított meg, de a fejlesztési tartalékot elmulasztotta feloldani. Van-e lehetőség a fejlesztési tartalék feloldására – önellenőrzés keretében – a 2021. évre visszamenőleg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Ha az adózó fejlesztési tartalék felhasználásával beruházást valósított meg, de nem oldotta fel a fejlesztési tartalékot (például azért, mert elfelejtette, vagy úgy értelmezte a társaságiadó-törvény előírását, hogy az üzembe helyezéskor kell az erre képzett lekötött tartalékot feloldani), akkor két lehetősége van:

a) Nem ellenőrzi a beszámolót, úgy tekinti, hogy nem használta fel a fejlesztési tartalékot (utólag a beruházás megvalósítását követő évben a lekötött tartalék nem oldható fel). Ez esetben, ha a vállalkozás már használatba vette a tárgyi eszközt, és elszámolt értékcsökkenési leírást adóalap-csökkentésként, amelynek számításakor a fejlesztési tartalékot elszámolt értékcsökkenési leírásnak tekintette, akkor emiatt helye van a társaságiadó-bevallás önellenőrzésének.

b) Ellenőrzi a számviteli beszámolót, amelyet a feltárás évében jelenít meg (azaz ekkor csökkenti a lekötött tartalékot). A beszámoló ellenőrzése különösen akkor lehet indokolt, ha az adózó már használatba vette a tárgyi eszközt, és értékcsökkenési leírás címen történő adóalap-csökkentésnél a fejlesztési tartalékot elszámolt értékcsökkenési leírásnak tekintette. Az elmulasztott lekötött tartalék feloldása során azt kell vizsgálni, hogy ennek előjeltől független összege (azaz a fel nem oldott lekötött tartalék kétszerese) meghaladja-e a számviteli politikában rögzített jelentős hiba határát a hiba elkövetésének évében.

Amennyiben a hiba jelentős, a hiba feltárásának évében az Szt. szerinti háromoszlopos beszámolót kell készíteni, illetve a hibá(ka)t a kiegészítő mellékletben be kell mutatni. Amennyiben a hiba nem jelentős, akkor a hatást a tárgyévi gazdasági események között kell elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31