hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre figyeljen, ha osztalékelőleget fizetne!

  • adozona.hu
2

Osztalékelőleg kifizetésére került sor 2020. január 20-án. Melyik évről szóló beszámolóban elfogadott osztalékkal szemben kell ezt elszámolni, a 2019. vagy a 2020. évivel? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) előírása szerint kft. esetében osztalékfizetés a taggyűlés, rt. esetében a közgyűlés döntése alapján történhet. A taggyűlés (közgyűlés) az osztalékfizetésről a beszámoló elfogadásával egyidejűleg határoz. A taggyűlés (rt. esetében a közgyűlés, vagy – az alapszabály felhatalmazása alapján – az igazgatóság) két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban osztalékelőleg fizetéséről határozhat, amelyet közbenső mérleggel kell alátámasztani.

Ha a vállalkozásnál a 2019. évi osztalékról már született döntés, akkor azt 2020. évi kötelezettségként kell kimutatni a 2020. évi nyitást követően rendelkezésre álló eredménytartalék csökkentésével szemben. Ha a 2019. évi üzleti év beszámolóját még nem fogadták el, akkor a két egymást követő beszámoló közötti időszak a 2018. üzleti évi beszámoló elfogadásától a 2019. évi beszámoló elfogadásáig tart. Ebből következően a kifizetés sem 2020. évi osztalékelőleg, sem 2020. évi osztalék nem lehet.

Ahhoz pedig, hogy 2019. évi osztalékelőlegnek minősüljön, szükséges egy erre vonatkozó döntés, valamint a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény előírása szerint elkészített közbenső mérleg. A közbenső mérleg a vállalkozó által meghatározott fordulónapra – a legutolsó beszámolóval lezárt üzleti év (adott esetben 2018.) mérlegfordulónapját követő nap és a közbenső mérleg fordulónapja közötti időszak gazdasági eseményeinek figyelembe vételével – elkészített beszámoló. A közbenső mérleg fordulónapja nem lehet későbbi az üzleti év mérlegfordulónapjánál, adott esetben 2019. december 31-énél (ha az üzleti év a naptári évvel azonos).

Ha ezen feltételek teljesülnek, akkor az osztalékelőleget a 2019. évi beszámolóban kell elszámolni. Az ismertetett feltételek hiányában viszont a kifizetés nem jogszerű [Ptk. 3:185-186. §, 3:262-263. §, Szt. 21. §].

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

bazzsi.t

Tisztelt Pölöskei Pálné!
A cikk utolsó szakaszában szereplő mondattal kapcsolatban lenne egy kérdésem:
"az osztalékelőleget a 2019. évi beszámolóban kell elszámolni."
Én úgy tudom, hogy az osztalékelőleget a kifizetés napján kell könyvelni követelésként. Ezek alapján ha a kifizetés 2020.-ban történik meg, akkor nem tartalmazhatja a 2019. évi beszámoló a kifizetett osztalékelőleget. Még akkor sem, ha az alapítói határozat 2019.-ben született. Jól gondolom?
Köszönettel,
Tóth Balázs

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs