hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beruházás bérelt ingatlanon: mi legyen vele, ha lejár a szerződés?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő

Sok vállalkozásnak nem telik saját ingatlanra, de arra még futja, hogy a béreltet átalakítsák a tevékenységük igényeinek megfelelőre. A bérelt ingatlanon végzett beruházás számvitele talán nem tűnik bonyolultnak, pedig akadnak „csavaros”esetek is e körben.

A bérelt ingatlanon végzett beruházásokkal kapcsolatban az a kérdés merül fel leggyakrabban, hogy mi a teendő a bérlő által a bérleménybe beépített eszközökkel a bérleti szerződés lejáratának végén.

Szerencsés esetben a bérleti szerződésben már gondoltak erre a felek, és rendelkeztek arról, hogy – például – az ingatlant az eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, és arról is, ki viseli ennek a költségét, vagy éppen a bérbeadó megvásárolja majd azokat az aktuális piaci értékükön.

Ha a szerződők ilyen előrelátóak voltak, még így is számos kérdés vetődik fel.

Hogyan kell értelmezni az eredeti állapotot? A bérlő által beszerelt minden eszközt le kell szerelni, és a korábban ott lévő eszközöket pedig vissza kell építeni?

Tegyük fel, hogy például a bérlő lecserélte a padlót korábban borító szuvas és repedezett parkettát vadonatúj járólapokra, esetleg teljesen újjáépítette az elektromos hálózatot! Ilyenkor az „eredeti állapot” visszaállítása azt jelentené, hogy a bérlőnek szét kell zúznia a járólapokat, visszaépítenie a szúrágta parkettát és kibontania a falból a vezetékeket? Mi történik számviteli szempontból, ha a bérlő nem végzi el ezt a „rombolást”?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a válaszokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs