hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho, eho, egészségügyi juttatások a számvitelben

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A munkáltató, illetve a megbízó a bér, a díj, az önkéntespénztári vagy piaci élet-, illetve egészségbiztosításba a magánszemély javára fizetett összeg, illetve az általa nyújtott egészségügyi támogatás után a kifizetéseken, költségeken felül további terhek viselésére kötelezett. Összefoglaltuk ezek számviteli elszámolását.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek

Az adózónál egészségügyi ellátással kapcsolatban a következő címen merülhetnek fel költségek:
 ♦ a szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, megfizetésével, amely részbeni fedezete a társadalombiztosítás keretében igénybe vett egészségügyi szolgáltatásnak,
 ♦ rehabilitációs hozzájárulás fizetéssel,
 ♦ foglalkozás-egészségügyi szolgálat igénybe vételével,
 ♦ gyógykezelés költségének megtérítésével,
 ♦ a munkavállaló részére kötött, de a munkáltató által fizetett egyes biztosítási díjak baleset-, élet- és nyugdíjbiztosítás díja címen, beleértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba vagy önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összegeket és a munkáltató által átvállalt tagsági díjat is,
 ♦ betegséggel és balesettel kapcsolatos hozzájárulás címen.

A költségek számviteli elszámolása, kezelése az adóalapnál

1. A szociális hozzájárulási adót a számvitelről szóló 2000. C. törvény (Szt.) előírása szerint a személyi jellegű ráfordítások között kell elszámolni bérjárulék címen. Az adó az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény (Szocho tv.) IX. fejezetében előírt rendelkezésen alapuló kötelezettség, amelyet az adózóval adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyban álló természetes személy részére juttatott, kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rendelkezései szerinti adókötelezettség alá eső, nem önálló és önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál a Szja tv. rendelkezései szerint figyelembe vett jövedelem alapján kell fizetni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az egészségüggyel kapcsolatos céges kiadások mikor minősülnek elismert költségnek és mikor egyéb kifizetésnek!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs