hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás lízingelt autója után hogy lehet értékcsökkenést számolni?

  • adozona.hu

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás pénzügyi lízingre vásárolt autót. Mi a helyes értékcsökkenési elszámolás? Itt mindenképp van maradványérték, hisz arra nem lehet értékcsökkenést elszámolni? Hogy egyezhet a számviteli és az adótörvény szerinti écs? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A mikrogazdálkodókra vonatkozó 398/2012. számú kormányrendelet 8. § (1), (3), (5) bekezdése nem enged eltérést az abban foglalt szabályoktól.

Mikrogazdálkodókkal kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Vagyis ha önök mikrogazdálkodói beszámolót készítenek, akkor tilos maradványértékkel számolni és a társasági adó törvény szerinti lineáris kulcsokkal lehet az értékcsökkenést a könyvekben elszámolni. Eltérni ettől nem lehetséges, még lízing esetén sem.

Itt jegyzem meg, hogy a lízing futamidő végi maradványértéke nem feltétlenül egyezik meg a szóban forgó eszköz számviteli maradványértékével. A mikrogazdálkodónak azonban ezt a kérdést nem kell vizsgálnia, hiszen mint említettem a maradványérték számviteli értelemben az esetükben nulla forint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkifizetés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Jár-e végkielégítés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Orvosi igazolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink