25 találat a(z) mikrogazdálkodó cimkére

Kft. áttérése kiva adózásra Kérdés

Mikrogazdálkodó visszatérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 3 éve mikrogazdálkodói beszámolót készít. A feltételeknek továbbra is megfelelünk, de 2020-tól már nem készítenénk mikrogazdálkodói beszámolót, hanem egyszerűsített éves beszámolóra térnénk vissza. Kérdésünk ezzel kapcsolatban, hogy elegendő-e, ha 2020.01.02-án az ügyvezető írásban nyilatkozik erről, vagy esetleg a NAV felé is jelenteni kell? Számvitelileg 2020-ban a visszatéréskor van-e valamilyen teendőnk? Válaszukat előre is köszönöm.

Mikrogazdálkodó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogorvosi tevékenységgel foglalkozó bt. a NEAK-tól a támogatást az alábbiak szerint kapja. Elszámolás alapján február hónapban kerül utalásra a februári alapdíj plusz a rezsiköltség-térítés, valamint a decemberi tényleges forgalom utáni különbözet. Ebben az esetben a decemberi forgalom utáni árbevételt mikrogazdálkodói beszámolót készítő társaságnál melyik évben kell elszámolni és hogyan? 2018. vagy 2019. évi árbevétel lesz? A számlát melyik évben kell elszámolni? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Behajthatatlan követelés mikrogazdálkodónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámolót készítő kábeltévé-szolgáltató kivezeti egyéb ráfordításként a magánszemélyek követeléseit, amit nem fizettek ki, ezek egyenként nem haladják meg a 100 ezer forintot. Társaságiadóalap-növelő lesz? Köszönöm.

Év végi tranzakciók mikrogazdálkodónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő szituációban kérem a segítségüket: Adott mikrogazdálkodó decemberi keltezésű számlán megkapja a következő, január 14.–március 13. közötti időszakra a biztosítási díjról szóló számláját. A számlát még december hónapban ki is fizeti úgy, hogy a biztosítási számlán lévő csekket bankkártyával kiegyenlíti a postán. A csekken decemberi pecsét szerepel. A bankkivonaton pedig januárban jelenik meg a terhelés. Véleményem szerint a számlát januárra kell könyvelni és a bankkártyás kifizetés is a következő évben történik. De a csekken szereplő előző decemberi dátum miatt szükséges lenne egy gazdasági eseményt könyvelni decemberre is, amiben szeretném kérni a segítségüket. Kérném, hogy amennyiben lehetséges, legyenek szívesek a gazdasági események kijelölésével együtt megküldeni a válaszukat, amit előre is köszönök.

Mikrogazdálkodói beszámolóra visszatérés Kérdés

Ha kilépek a mikrogazdálkodói beszámoló készítése alól, mennyi idő után tudok visszatérni? 2017-ben léptem saját döntés alapján. A feltételek megvannak, hogy újra mikrogazdálkodói beszámolót készíthessek.

Mikrogazdálkodó bérelt tárgyi eszköz felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói beszámoló készítését választotta cégünk. A tevékenységünket bérelt épületben végezzük. A 398/2012-es kormányrendelet 5. § 3. pontjában meg van határozva, hogy nem minősül felújításnak a beruházás, ha nem éri el az eszköz két százalékát (vagy ha kisebb 100 ezer forintnál, akkor azt), akkor nem minősíthető felújításnak. Kérdésem az lenne, hogy mivel béreljük az épületet, ezért természetesen nálunk nincs az eszköznek bruttó értéke, viszont a beruházás elég nagy összegű lenne. Ilyenkor egy összegben kell leírnom karbantartásként? Megállapodásunk alapján az eredeti állapotot kell visszaállítanunk, ha nem béreljük tovább az épületet, vagy ha nem kell visszaállítanunk, akkor sem térítik meg. Bérleti szerződésünk öt évre szól, utána hosszabbítható. Válaszukat előre is köszönöm.

Mikrogazdálkodói mérleg és értékelési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy bt. értékelési tartaléka mínusz, és egyébként minden feltétel adott a mikrogazdálkodói mérleg készítéséhez, áttérhet-e, és ha igen, mi a teendő az értékelési tartalékkal? Köszönettel: Tanyi Katalin

Lehet-e korlátlan mennyiségű készpénzük a mikrogazdálkodóknak? Cikk

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő gazdálkodó mentesül a pénzkezelési szabályzat elkészítése alól. A pénzkezelési szabályzatban kell meghatározni a napi készpénz záróállományának maximális mértékét. Ha nem kell pénzkezelési szabályzatot készíteni, akkor a mikrogazdálkodó mentesül a maximális mérték meghatározása, illetve az erre vonatkozó szabály alkalmazása alól is? A pénztárban bármekkora összeg lehet? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Fejlesztési célra kapott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fejlesztési célra pályázaton nyert támogatást. A támogatás mértéke 50 százalék. A gépek beszerzése és üzembe helyezése 2017-ben megtörtént, viszont a támogatás kiutalására nem került sor, valószínűleg nem is fog megtörténni a mérlegkészítés időpontjáig. A cég mikrogazdálkodói beszámolót készít. A beszerzett és üzembe helyezett eszközök után a 2017. évre értékcsökkenést számolunk el, amely 20 milliós nagyságrendű, viszont vele szemben a támogatás összegéből nem tudunk bevételt elszámolni, ami veszteségessé is teheti a céget, ha jól gondolom. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása?

Mikrogazdálkodó időbeli elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy mi a helyes könyvelési módja az alábbi időszakos elszámolású ügyleteknek mikrogazdálkodói beszámoló készítése esetén, melyik évben kell bevételként elszámolni: 1. A számla tartalma 2018. I. negyedévi rendszerhasználati díj, számla kelte december 8. fizetési mód készpénz. 2. A számla tartalma 2018. I. negyedévi rendszerhasználati díj, fizetési mód átutalás, számla kelte 2017.12.08., teljesítés 2017.12.08., fizetési határidő 2017.12.20. 3. A számla tartalma 2017. december havi rendszerhasználati díj, fizetési mód átutalás, számla kelte 2018. 01.02., teljesítés 2018.01.10. fizetési határidő 2018.01.10. Köszönettel: G

Mikrogazdálkodói pénztár Kérdés

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő gazdálkodó mentesül a pénzkezelési szabályzat elkészítése alól. A pénzkezelési szabályzatban kell meghatározni a napi készpénz záróállományának maximális mértékét. Ha nem kell pénzkezelési szabályzatot készíteni, akkor a mikrogazdálkodó mentesül a maximális mérték meghatározása, illetve az erre vonatkozó szabály alkalmazása alól is? A pénztárban bármekkora összeg lehet?

Mikrogazdálkodó értékvesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodó kft. készletre adott előleget 2015. évben 13 000 ezer forintot. A beszámolóban a készletek közé sorolta, miután a szállító nem teljesített határidőben, de egyeztetések során ígérte, hogy teljesíteni fog. 2016. évben sem teljesített a szállító, valamint az előleg visszatérítésre sem került. így beszámolókészítéskor 365 napon túli követelés állt fenn. A 398/2012, kormányrendelet az eszközök értékvesztése 10. § (3) fennáll-e, vagyis 100 százalék értékvesztést el kellett volna-e számolni rá? A behajthatatlanság nem bizonyított. Válaszukat köszönöm!

Beruházás, felújítás, karbantartás? Így különböztetheti meg Cikk

Eltérő a beruházás, a felújítás és a karbantartás elszámolása. A fogalmak megkülönböztetése komoly gyakorlati és elszámolási nehézséget tud okozni.

Mikrogazdálkodói beszámolói kötelezettség alóli kilépés Kérdés

Kedves Szakértő! Eltelt a három adóév, a cég könyvelését csak átvettem, szeretnénk kilépni a mikrogazdálkodóibeszámoló-beadási kötelezettség hatálya alól. Kérdés: be kell-e ezt valahol jelenteni? Vagy csak annyit kell tenni, hogy most már a normál egyszerűsített éves beszámolót adjuk be? A számviteli politikában való közlésen kívül van-e az áttéréssel kapcsolatban valamilyen számviteli vagy egyéb kötelezettség? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close