hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MNB: nőttek a lakáscélú hitelek mutatói

  • MTI/Adózóna

A háztartások által felvett új forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója enyhén, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké nagyobb mértékben nőtt, a személyi hiteleké pedig alig változott tavaly decemberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett adatai szerint.

A lakáscélú forinthitel-szerződések átlagos hitelköltség-mutatója 5,81 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,07 százalékponttal magasabb, 2014 decemberéhez képest pedig 86 bázisponttal alacsonyabb.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az átlagos költségmutató 0,70 százalékponttal 6,94 százalékra nőtt novemberhez képest, éves összevetésben csaknem 160 bázisponttal esett. 

A személyi forint hiteleknél 0,03 százalékpontos volt a csökkenés decemberben az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 2,99 százalékponttal lett alacsonyabb a kamat. 

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél 2,8-ról 2,3 milliárdra, a személyi hiteleknél 13,5-ról 12,6 milliárd forintra csökkent a szezonálisan igazított új szerződések értéke, a lakáscélú hitelek új szerződéses értéke viszont enyhén emelkedett, 32,6-ról 33,2 milliárd forintra decemberben az előző havihoz hasonlítva.

A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az euró betéteké enyhén emelkedett. A forint és euró betétek szezonálisan igazított új szerződéseinek értéke kismértékben nőtt.

Decemberben a lakáscélú hitelek és a szabadfelhasználású jelzáloghitelek esetében 2,4 milliárd forint összegű, a forintosítással összefüggő hitelkiváltás történt. Ebből 0,9 milliárd forint a bankok saját meglévő ügyfeleik részére, míg 1,5 milliárd forint az új ügyfeleik részére nyújtott hitelkiváltásból tevődik össze.

A vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forint és euró hiteleknél (0,4, 0,25 százalékponttal) csökkent, míg az 1 millió euró érték feletti forint hitelek esetében jelentősen (1,24 százalékponttal), az 1 millió euró érték feletti euró hitelek esetében kisebb mértékben (0,34 százalékponttal) nőtt az átlagos kamatláb.

Az 1 millió eurónál kisebb vállalati forint hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékeinél kismértékű emelkedés, míg az 1 millió euró feletti forint hiteleknél csökkenés tapasztalható. Az 1 millió euró érték alatti euró hiteleknél enyhén csökkent, míg az 1 millió euró feletti euró hiteleknél csekélyebb mértékben nőtt a szezonálisan igazított új szerződések értéke.

A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlába csökkent, míg az euró betéteké alig változott. A nem pénzügyi vállalatok forint és euro betéteinek szezonálisan igazított új szerződéses értékeinél kismértékű csökkenés volt tapasztalható – közölte az MNB.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalói jogviszony korlátja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkajogi jogutódlás vagy nem?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaerő átengedése kapcsolt felek között

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X