hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A rehabilitációs hozzájárulás megállapítását érintő gyakori kérdések

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Gyakran felmerülő kérdés, hogy kit kell, illetve kit nem kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezettség megállapításakor a vállalkozás létszámának, de még inkább a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámának meghatározásakor.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény 23. szakasza értelmében a munkaadó – a jogszabályban meghatározott kivételekkel – rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak létszáma a 25 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát, azaz a kötelező foglalkoztatási szintet.

Tehát a kötelezettség, illetve annak mértéke alapvetően a létszámadatoktól függ (melyen a KSH munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni), így döntő jelentősége van annak, hogy kit kell, illetve kit nem kell ezen számítás során figyelembe venni?

E kérdés gyakran vetődik fel a vállalkozás létszámának meghatározása során, de még inkább a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszáma tekintetében.

Mielőtt az ehhez kapcsolódó leggyakrabban felvetett problémákra rátérnénk, tekintsük át, hogy a jogszabály értelmében kit lehet megváltozott munkaképességű munkavállalóként számba venni, különös tekintettel az Mm. törvény ezzel kapcsolatos új előírásaira.

A jogszabály 22. szakasza értelmében a rehabilitációs hozzájárulás tekintetében megváltozott munkaképességű munkavállalónak minősül,

  • akinek az egészségi állapota a komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű,
  • aki legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés időbeli hatálya alatt,
  • akinek a munkaképesség-csökkenése 50-100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény időbeli hatálya alatt, vagy
  • aki fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül,

és a munkaszerződése szerinti napi munkaideje a 4 órát eléri.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely pontokon változott a szabályozás 2021. január 1-jétől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink