hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

DAC 5: tényleges tulajdonosokra vonatkozó információk megosztása

  • TruTax

Cikksorozatunk ötödik részében a gazdasági társaságok, egyéb jogi entitások és a bizalmi vagyonkezelésben kezelt vagyon tényleges tulajdonosára, tulajdonosaira vonatkozó információk megosztásával kapcsolatos főbb tudnivalókat foglaltuk össze.

Az Európai Uniós információcserét taglaló cikksorozatunk korábbi részeiben arra tértünk ki, hogy a tagországok hatóságai milyen jövedelmekkel és számlaadatokkal kapcsolatban továbbítanak egymás számára adatokat. Továbbá összefoglaltuk azt is, hogy a feltételes adómegállapítások és az előzetes szokásos piaci ármegállapítások, valamint a multinacionális vállalatcsoportok országonkénti jelentése (Country-by-Country Reporting, CbCR) tekintetében milyen információk cserélnek gazdát. Korábbi cikkeinket itt találja: Európai uniós információcsere: amit a DAC 1-ről érdemes tudni, Pénzügyi számlaadatok cseréje: harc az adócsalás, adókijátszás ellen, Egyre szűkül a nemzetközi adórendszer kiskapuinak kihasználási lehetősége, DAC 4: a multinacionális vállalatcsoportok főbb adatainak cseréje.

Miért volt szükség az újabb irányelvre?

Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, az EU-s információcsere keretében a számlainformációk automatikus cseréje is megtörténik. Az adatcsere alapját a pénzügyi intézmények által a magánszemélyekkel és a jogi személyekkel kapcsolatban begyűjtött információk képezik. Ehhez kapcsolódóan a pénzügyi intézmények kötelesek elvégezni az általuk vezetett pénzügyi számlák átvilágítását. Ennek keretében, amennyiben a számlatulajdonos köztes szervezet, a pénzügyi intézmények kötelesek megvizsgálni e szervezet tulajdonosi struktúráját, azonosítani annak tényleges tulajdonosait, és adatokat szolgáltatni róluk.

A tagországok hatóságainak azonban nem volt hozzáférésük a tényleges tulajdonosok adataihoz és ezáltal nem tudták nyomon követni, megerősíteni és ellenőrizni a pénzügyi intézmények átvilágítási eljárását. Ezen információs asszimmetria feloldása érdekében született meg a DAC 5 (2016/2258/EU irányelv), mely lehetővé teszi az adóhatóságok számára a tényleges tulajdonosokra vonatkozó információk megszerzését és megosztását.

Az irányelv további célja, hogy a tényleges tulajdonosok információinak megszerzésével az adóhatóságok felkészültebben tudják teljesíteni az EU-s információcserével kapcsolatos kötelezettségeiket, továbbá hatékonyabban tudjanak fellépni az adókijátszással és az adócsalással szemben.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen adatokra látnak rá az adóhatóságok, illetve kik férhetnek hozzá az adatokhoz és mikortól él az adatmegosztás!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási kedvezmény

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Áfa levonhatóságának elévülése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31