hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi számlaadatok cseréje: harc az adócsalás, adókijátszás ellen

  • TruTax

Cikksorozatunk első részében az első adómegállapítási jogsegély-irányelvről, az úgynevezett DAC 1-ről írtunk. Mostani cikkünkben áttekintjük a határokon átnyúló adócsalás és adókijátszás elleni harc második lépcsőfokának is tekinthető EU irányelvet, amely nem más, mint a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információcsere, vagy más néven az úgynevezett DAC 2 (2014/107/EU irányelv).

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy 2015 júliusától az Európai Unióban az információcsere nemcsak megkeresésre és spontán, hanem automatikusan is zajlik. Olvasóink megtudhatták, hogy a munkaviszonyból, a vezető tisztségviselői tiszteletdíjból, az életbiztosítási termékekből, a nyugdíjból és az ingatlanhasznosításból származó jövedelmekről az unió tagországainak adóhatóságai egymás felé automatikusan információt szolgáltatnak.

Jelen cikkünkben áttekintjük a határokon átnyúló adócsalás és adókijátszás elleni harc második lépcsőfokának is tekinthető EU-irányelvet, amely nem más, mint a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információcsere vagy más néven DAC 2 (2014/107/EU irányelv). Ez az irányelv Magyarországon a 2016. január 1-jétől kezdődő adómegállapítási időszakokra vonatkozik. Az első automatikus információcserére 2017. szeptember 30-ig került sor az adóhatóságok között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mikor, kikről és milyen adatokat továbbítanak egymás között az adóhatóságok, s kiszabható-e ez alapján bírság az adózókra?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs