hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi számlaadatok cseréje: harc az adócsalás, adókijátszás ellen

  • TruTax

Cikksorozatunk első részében az első adómegállapítási jogsegély-irányelvről, az úgynevezett DAC 1-ről írtunk. Mostani cikkünkben áttekintjük a határokon átnyúló adócsalás és adókijátszás elleni harc második lépcsőfokának is tekinthető EU irányelvet, amely nem más, mint a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információcsere, vagy más néven az úgynevezett DAC 2 (2014/107/EU irányelv).

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy 2015 júliusától az Európai Unióban az információcsere nemcsak megkeresésre és spontán, hanem automatikusan is zajlik. Olvasóink megtudhatták, hogy a munkaviszonyból, a vezető tisztségviselői tiszteletdíjból, az életbiztosítási termékekből, a nyugdíjból és az ingatlanhasznosításból származó jövedelmekről az unió tagországainak adóhatóságai egymás felé automatikusan információt szolgáltatnak.

Jelen cikkünkben áttekintjük a határokon átnyúló adócsalás és adókijátszás elleni harc második lépcsőfokának is tekinthető EU-irányelvet, amely nem más, mint a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információcsere vagy más néven DAC 2 (2014/107/EU irányelv). Ez az irányelv Magyarországon a 2016. január 1-jétől kezdődő adómegállapítási időszakokra vonatkozik. Az első automatikus információcserére 2017. szeptember 30-ig került sor az adóhatóságok között.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mikor, kikről és milyen adatokat továbbítanak egymás között az adóhatóságok, s kiszabható-e ez alapján bírság az adózókra?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3