Adó- és járulékemelés: így növeli az állami egészségügy finanszírozását a brit kormány

  • adozona.hu

A társadalombiztosítási hozzájárulás és egyes befektetési tőkejövedelmek adójának emelésével tervezi az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer finanszírozásának rendkívüli mértékű növelését a brit kormány, mindenekelőtt a koronavírus-járvány miatt kialakult várólisták és ellátási hátralékok mielőbbi felszámolása érdekében.

Boris Johnson miniszterelnök ma délután a londoni alsóházban elmondta: 2022 áprilisától, vagyis a következő pénzügyi év kezdetétől a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás 1,25 százalékos emelésének megfelelő egészségügyi és szociális ellátási illetéket szed be a munkaviszonyban álló felnőtt alkalmazottaktól, köztük azoktól is, akik már átlépték az állami nyugdíjra jogosító korhatárt, de még dolgoznak.

Szintén 1,25 százalékkal megemelik a részvénybefektetésekből eredő tőkejövedelmek adóját.

Johnson ismertetése szerint mindez évi 12 milliárd font (4900 milliárd forint) közvetlen pótlólagos finanszírozást biztosít az NHS-nek és a szociális ellátórendszernek.

Az intézkedés a kormány számításai szerint a legalacsonyabb személyijövedelemadó-sávban lévő alkalmazottakra évente 180 font (73 ezer forint), a felső adósávban lévő magas jövedelműekre évi 715 font (290 ezer forint) többletadót ró.

A Downing Street által ma közzétett számítási módszertan szerint mindez azt jelenti, hogy az alkalmazottak legmagasabb jövedelmű 14 százaléka fizeti a pótlólagos hozzájárulás felét.

Boris Johnson alsóházi felszólalásában kijelentette: az NHS-nek juttatott többletfinanszírozás nélkül nem lehet felszámolni a koronavírus-járvány miatt kialakult várólistákat, ellátási hátralékokat.

A brit miniszterelnök hozzátette: felelőtlenség lenne, ha a kormány ennek költségeit még több hitelfelvételből, még magasabb eladósodottság árán akarná finanszírozni.

Johnson hangsúlyozta: a brit költségvetés eddig 407 milliárd fontot (165 ezer milliárd forintot) fordított a koronavírus-járvány elleni védekezésre, köztük a munkavállalók jövedelmi támogatására és a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére.

A legfrissebb adatok szerint száz százalék közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta, amely hat évtizede nem mért csúcson jár.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi havi összegzésében kimutatta, hogy július végén a nettó államadósság-állomány 2216 milliárd font (896 ezer milliárd forint) volt.

Ez 98,8 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra nettó adósságrátája a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1962 márciusában volt ennél magasabb: akkor 99,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close