hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várandós munkavállaló kötelező orvosi vizsgálata: ennyi időre jár a távolléti díj

  • adozona.hu

Ha a várandós munkavállaló a kötelező orvosi vizsgálatait viszonylag messze végezteti, akkor az utazás idejére is megilleti őt a munkavégzés alóli mentesülés és a távolléti díj? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: várandós munkavállaló a kötelező orvosi vizsgálaton való részvétele estén a munkavégzés alól mentesül. Várandós munkavállalónk állandó lakcíme a munkavégzési helyétől távoli városban van, a várandósság utolsó heteit, illetve a szülés, gyermeknevelés idejét abban a városban tölti majd, így a kötelező orvosi vizsgálatokat is ott végezteti. Ebből adódik, hogy az odautazás hosszabb időt vesz igénybe minden alkalommal. A munkavégzés alóli mentesülés csak a vizsgálat időtartamára vonatkozik, vagy az oda-visszautazás ideje is beleszámítandó? Mennyi időtartamra kell a munkáltatónak távolléti díjat fizetnie?

Az új és módosuló Mt.-szabályokról tájékozódjon az Adózóna konferenciáján!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Valóban, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294.§ (1) bekezdés d) pontja alapján kötelező orvosi vizsgálatnak kell tekinteni a várandós állapotra tekintettel előírt orvosi vizsgálatot is. Ugyancsak feltétel, hogy az ilyen vizsgálaton való megjelenésre kizárólag csak munkaidőben legyen lehetőség. Természetesen törekedni kell arra, hogy a kismamák a munkaidő után elvégezhető vizsgálatokon lehetőleg ne munkaidő alatt vegyenek részt, azonban vannak olyan vizsgálatok, melyek esetében ez nem kivitelezhető.

Megítélésem szerint a kötelező orvosi vizsgálat annyi időre mentesíti a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól, amennyi időre az egészségügyi szolgáltatónak annak elvégzéséhez szüksége van, azaz az oda-visszautazás időtartamának hossza nem eshet a munkáltató terhére. Azaz álláspontom szerint természetesen ezen tartamra is mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a kismama, távolléti díj azonban csak az orvosi vizsgálat tartamára jár [Mt. 55.§ (1) bekezdés és 146.§ (3) bekezdés b) pont].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs