hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki viseli a szabadság nem megfelelő nyilvántartásának következményeit?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A munkaidő-nyilvántartás vezetése, benne a szabadság nyilvántartása a munkáltató alapvető kötelezettsége. Habár ezen kötelezettség elmulasztásának következménye perben, bizonyítás útján mérsékelhető, a bizonyítás sikertelenségének a következménye mindenképpen a munkáltatóra hárul. Cikkünkben az e tárgyban született friss bírósági döntést (BH2023.75.) mutatjuk be.

Nem volt sem belső szabályozás, sem megfelelő dokumentáció

A felperes munkavállalónak gazdasági vezetőként feladatát képezte a szabadság nyilvántartása. A kiadott szabadságnapokat a jelenléti ívek alapján havonta rögzítette a bérszámfejtő programban, s az éves szabadságnapok számát, továbbá az előző évről áthozott szabadságnapokat is jelezte a MÁK felé, illetve rögzítette a bérszámfejtő programban. A felek a közöttük fennálló közalkalmazotti jogviszonyt később közös megegyezéssel megszüntették. Míg a munkáltató a munkavállaló számára 48 munkanap szabadságot váltott meg, a munkavállaló 10 évre visszamenőlegesen 133 munkanap megváltását követelte. A nézeteltérésből így munkaügyi per is lett. A munkáltatónál egyebekben nem volt a szabadság kiadásával kapcsolatos belső szabályozás, a szabadság kiadását pedig külön nem dokumentálták.

Ezt írja elő az Mt. a munkaidő-nyilvántartás vezetésével összefüggésben

A munkáltató kötelezettsége, hogy nyilvántartsa a munkavállaló rendes és rendkívüli munkaidejének kezdő és befejező időpontját és tartamát, készenlétének kezdő és befejező időpontját és tartamát, illetve szabadságának tartamát, a hosszabb teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra vonatkozó megállapodásokat, a hosszabb teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalókkal kötött, a napi és heti beosztás szerinti munkaidő mértékének megemelésére vonatkozó megállapodásokat, a légi, vízi, közúti, vasúti, közlekedésben dolgozó, a törvényben meghatározott munkavállalókkal kötött, a napi és heti beosztás szerinti munkaidő mértékének megemelésére vonatkozó megállapodásokat, továbbá az önként vállalt túlmunkára vonatkozó megállapodásokat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, melyből megismerheti az Mt. munkaidő-nyilvántartásra vonatkozó előírásait, továbbá a Kúria álláspontját ebben a témakörben.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3