hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkanap-áthelyezések 2025-ben: ezekre figyeljenek a munkáltatók

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A foglalkoztatás területéért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium már április 8-án rendeletben szabályozta a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkatrendet. A sietség oka nem ismert, a rendelet lényegét, és a fontosabb szempontokat az alábbiakban mutatjuk be.

Kikre vonatkozik a rendelet és kire nem

Az NGM rendelete valamennyi, munkaviszony keretében foglalkoztatott személyt érint a később meghatározott kivétellel (nem általános munkarendben dolgozók). Ez azt is jelenti, hogy az úgynevezett atipikus jogviszonyokban dolgozók (határozott idejű munkaviszony, több munkáltató által létesített munkaviszony, munkakörmegosztás, távmunkavégzés, bedolgozói jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás stb.), illetve a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatottak is érintettek.

További munkajogi témájú írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, munkajogi iratmintatárunkat 15 százalékos kiadói kedvezménnyel itt rendelheti meg. Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele

A polgári jogi jogviszonyok keretében foglalkoztatott személyekre (megbízási jogviszony, vállalkozási jogviszony) ugyanakkor a szabályozás természetesen nem vonatkozik, hiszen ők nem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), hanem a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) alapján végeznek munkát. Természetesen itt csak azok képezhetnek kivételt, akik jogszerűen dolgoznak nem munkaviszony keretében, azaz ahol nem színlelt foglalkoztatásról van szó a munkajogi kötöttségek elkerülése végett.

Fontos azonban azt kiemelni, hogy a munkanapcsere az általános munkarendben dolgozókat érinti kizárólag, hiszen a munkaidő-keretben foglalkoztatottak számára a hétfőtől péntekig történő munkaidő-beosztás nem releváns szempont. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a munkáltató az érintett hónapokban akár naptári hónapra vonatkozó munkaidőkeretet alkalmaz, a szabályok alól kitérhet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, 2025-ben melyek a konkrét munkaszüneti és áthelyezett pihenőnapok, illetve mik a munka díjazásának és a szabadság kiadásának szabályai ilyenkor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink