hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így döntött a Kúria egy pedagógus óraszám- és keresetcsökkentésének ügyében

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A Kúria friss döntésében (BH2022.244.) azt vizsgálta, hogy egy pedagógus jelentős óraszám- és keresetcsökkentése bírósági úton támadható-e. Az ügy tanulságait jelen cikkünkben foglaljuk össze.

Az oktatási intézmény a pedagógus óraszámát megfelezte

A pedagógus 2013. szeptember 23-ától áruismeret tanár munkakörben állt határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban az oktatási intézményben.

Az intézmény kezdetben heti 18,18 óra, majd 2016. szeptember 1-jétől heti 16,36 óra részmunkaidőben foglalkoztatta a pedagógust, aki egyebekben az általa az intézményben észlelt szabálytalanságok megszüntetése érdekében több alkalommal fellépett.

Ezt követően az intézmény a pedagógus számára jelezte, hogy a következő tanévben esetlegesen egyetlen órája sem lesz. 2016. szeptembertől azonban kizárólag a pedagógus óraszámát csökkentette, és ennek érdekében kinevezés-módosítást készített. Ez alapján a pedagógus munkaideje heti 9 óra volt.

A kinevezés-módosítást a pedagógus aláírta, majd később – a következő évben – több jogcímen támadta. Álláspontja szerint a kinevezés-módosítás egyoldalú volt, azt kizárólag kényszer és fenyegetés hatására írta alá. Azzal érvelt továbbá, hogy a munkáltató munkaidő-csökkentési javaslata sértette az egyenlő bánásmód követelményét, és joggal való visszaélést is megvalósított. Erre ugyanis az ő jogérvényesítő magatartása miatt került sor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, helyt adott-e a Kúria a pedagógus keresetének.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vízóracsere

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs