A munkavállalót megillető juttatások a munkaviszony megszűnésekor

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Eltérő juttatások illetik meg a munkavállalót abban az esetben, ha a munkáltató él felmondással, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a munkaszerződésben kikötött határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is. Szintén más a helyzet, ha a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyt. Gyakori kérdés, hogy lemondhat-e a munkavállaló az időarányosan járó szabadsága pénzbeli megváltásáról.

Felmondás, azonnali hatályú felmondás

A munkáltató felmondása esetén nem jár automatikusan végkielégítés: az abban az esetben jogosult rá a munkavállaló, ha a felmondásra a munkáltató működésével összefüggő okból vagy a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességére tekintettel kerül sor. Ebből következően, ha a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy nem egészségi okkal összefüggő képessége, nem jár részére végkielégítés.

A felmondási idő mértéke harminc nap, mely a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő arányában meghosszabbodik. Ugyanakkor mindig meg kell nézni a munkaszerződést, illetve, ha van, akkor a kollektív szerződést is, mert ezek eltérően is szabályozhatják a felmondási idő mértékét. A munkáltató a felmondása esetén köteles legalább a felmondási idő felére mentesíteni a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól. A munkavégzés alóli felmentés tartamára a munkavállalót távolléti díj illeti meg, kivéve, ha munkabérre egyébként nem lenne jogosult (például keresőképtelen beteg). A felmondási idő azon tartamára, amikor a munkavállalót munkavégzési kötelezettség terheli, jogszerűen kiadható a szabadság.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok és gyakorlati teendők – videó és 4 iratminta

Ha a munkavállaló szünteti meg felmondással a munkaviszonyt, abban az esetben nem jogosult végkielégítésre, a felmondási ideje – ha a felek hosszabb időtartamban nem állapodtak meg – harminc nap, mely teljes tartamát köteles munkában tölteni, kivéve, ha attól a munkáltató eltekint és részben vagy egészben felmenti a munkavégzés alól.

Minden esetben igaz, hogyha a munkavállaló a felmondási idő alatt lesz keresőképtelen, annak tartama abba beleszámít, azzal a felmondási idő nem hosszabbodik meg.

Ha a munkáltató él azonnali hatályú felmondással, abban az esetben a munkavállalót sem végkielégítés, sem felmondási időre járó távolléti díj nem illeti meg. Ha pedig a munkavállaló gyakorolja az azonnali hatályú felmondás jogát és a leírt indokolást a munkáltató nem vitatja, vagy a jogszerűséget jogerős bírósági ítélet állapítja meg, abban az esetben megfelelően kell alkalmazni a munkáltatói felmondás esetén járó járandóságokra vonatkozó szabályokat (végkielégítés, felmentési idő).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a jogutód nélküli megszűnés, a lejárt munkaszerződés, a közös megegyezés, és a szabadságmegváltás esetén követendő járandósági előírásokat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5