hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Diákok, nyugdíjasok, kismamák munkavégzésének szabályai szövetkezetben

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A nyár közeledtével mind több diák vállal munkát iskolaszövetkezeten keresztül, miközben – a nyugdíjas foglalkoztatottak egyébként is kedvező adózása mellett – változatlanul népszerűek a nyugdíjas szövetkezetek is. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete egyelőre nem terjedt el széles körben, miközben a saját, munkaviszonyban álló kismamákra egyre több munkáltató számít saját részmunkaidős programot indítva.

Bár a szövetkezeti konstrukció keretében a felek között nem munkaviszony jön létre, mégis ehhez kapcsolódnak az elsőként felmerülő kérdések. Így például jár-e szabadság, betegszabadság a szövetkezeti tagok részére, hogyan alakul a kárfelelősség, ki viseli a munkaköri alkalmassági vizsgálat költségeit stb.

Az iskolaszövetkezet a középfokú iskolával, kollégiummal, alapfokú művészeti iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulók, továbbá a felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló hallgatók számára biztosít lehetőséget a munkavégzési feltételek megteremtésére, valamint gyakorlati képzésük elősegítésére. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet célja, hogy a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson, a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa, továbbá az, hogy a következő generációk számára a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön. A kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének célja nem nagyszülőként gyedben vagy gyesben részesülők vagyoni, szociális, kulturális helyzetének előmozdítása, továbbá az is, hogy elősegítse a tagok között a kisgyermekek gondozásához, neveléséhez kapcsolódó tudás- és ismeretanyag átadását, valamint tapasztalatcserét, hozzásegítse tagjait a kisgyermekek gondozását, nevelését érintő új ismeret- és tudásanyag megszerzésének lehetőségéhez.

Speciális háromoldalú jogviszony jön létre két szerződéssel

Az iskolaszövetkezet nappali tagozatos tanuló, hallgató, a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő, a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetének tagja személyes közreműködését a szövetkezet által harmadik személy részére nyújtott szolgáltatás keretében is teljesítheti. Ezen külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony pedig a szövetkezet és tagja közötti külső szolgáltatásra vonatkozó tagsági megállapodás alapján létrejött sajátos jogviszony, munkajogi és polgári jogi elemekkel ötvözve. A munkajogi elemek közül azt a néhányat kell alkalmazni, amelyeket tartalmazza a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény, egyebekben a megbízási jogviszony szabályai az irányadóak.

A szövetkezet és a szolgáltatás fogadója egymással szolgáltatási díj ellenében polgári jogi szerződést köt, mely keretében a szolgáltatás a tagok személyes közreműködésének, munkavégzésének a szolgáltatás fogadója részére történő rendelkezésre bocsátása lesz. A szövetkezet tehát a szolgáltatást a vele jogviszonyban álló tagok által biztosítja. Ennek érdekében a szövetkezet és a tagja szintén szerződnek egymással, közöttük egy sajátos „hibrid” jogviszony jön létre. A tagsági megállapodásra a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait, míg a tényleges feladatteljesítésre az Mt. egyes, a szövetkezeti törvényben meghatározott szabályait kell alkalmazni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a speciális szövetkezetek esetében melyek a kötelezőne alkalmazandó munkajogi szabályok, milyen előírások vonatkoznak a szabadságra és a kárfelelősségre, továbbá a munkaköri alkalmassági vizsgálattal kapcsolatos feladatokra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink