hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vezető állású munkavállalók: speciális szempontok a munkaviszony felmondásakor

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A vezető állású munkavállalókra az általánostól eltérő szabályokat fogalmaz meg a munka törvénykönyve. Rendszeresen vita forrása munkaviszony megszüntetése esetén, hogy ki minősül vezetőnek.

Nem a pozíció megnevezése dönti el, ki a vezető

Vezető állású munkavállaló a munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló. A vezetőhelyettes fogalmát az EBH 2011.2346. számú elvi határozat értelmezi, mely szerint a munkavállaló nemcsak akkor minősülhet a vezető helyettesének, ha annak távolléte illetve akadályoztatása esetén annak teljes körű helyettesítésére jogosult, mivel a státuszt az sem zárja ki, ha nem rendelkezik a munkáltató vezetőjével azonos hatáskörrel. A munkakör tartalmát vizsgálva annak van jelentősége, hogy egyébként rendelkezik-e olyan feladat- és hatáskörrel, amely lehetővé teszi számára, hogy a munkáltató működésére, gazdálkodására döntéseivel meghatározó befolyást gyakoroljon, és a munkáltató irányításában döntő szerepe legyen.    

Lehetőség van azonban arra, hogy ennél szélesebb körben minősítsünk munkavállalót vezetőnek. Munkaszerződés például a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be, és az alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [153. § (1) bekezdés a) pont] hétszeresét. Ilyen munkavállalóból egyébként több is lehet.

A fentieken túlmenően azonban munkajogi szempontból nem minősíthető más munkavállaló vezető állásúnak. A Kúria ezzel összefüggésben eseti döntésében kimondta, hogy a vezető állású munkavállalónak minősülés nem a felek megállapodására tartozó kérdés. Ha a munkáltató felmondásakor hatályos munkaszerződés a törvény rendelkezésébe ütközően állapította meg azt, hogy a munkavállaló az Mt. 208. paragrafusának (1) bekezdése alapján vezető állásúnak minősül, a munkaszerződés ezen rendelkezése és erre alapítottan a munkáltatói felmondás indokolásának mellőzésére vonatkozó kitétele jogszabályba ütköző, semmis (Mfv.I.10.559/2017.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük, milyen szabályok mentén lehet megszüntetni a vezető állású munkavállalók munkaviszonyát!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close