hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítés: mikor jár a munkavállalónak, mikor nem?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Végkielégítés munkáltatói felmondás esetén sem jár mindig. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a felek szabadon megállapodhatnak a végkielégítésnek megfelelő összeg megfizetésében, de a jogosultság nem automatikus. A végkielégítéssel összefüggésben számos sajátos szabályt találunk a törvényben, így például a keresőképtelenség teljes tartama a jogosultság szempontjából nem vehető figyelembe, továbbá a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló részére nem jár.

Munkáltatói felmondás

Közel tíz éves az a szabály, mely szerint nem jár végkielégítés, ha a munkáltató által közölt felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége. Azaz, ha a munkáltató például azzal indokolja a felmondást, hogy a munkavállaló nem megfelelően végezte a munkáját, összeférhetetlen volt a kollégáival, elveszítette a munkáltatója bizalmát, szakmailag alkalmatlan a munkavégzésre stb., a munkavállaló nem jogosult végkielégítésre. Ezzel ellentétben, ha a felmondás indoka a munkáltató működési körébe tartozik, így például munkakör megszüntetésre vagy létszámcsökkentésre került sor, jár a végkielégítés.

Munkavállalói felmondásnál nem jár, jogszerű munkavállalói azonnali hatályú felmondás esetén jár

Abban az esetben, ha a munkavállaló szünteti meg felmondással a munkaviszonyát, nem jogosult végkielégítésre és – amennyiben attól a munkáltató nem tekint el –, köteles teljes felmondási idejét munkában tölteni.

Ezzel szemben, ha a munkavállaló azonnali hatályú felmondással szünteti meg a munkaviszonyát és ennek indokát a munkáltató nem vitatja vagy vitatja, de a bíróság jogerős ítéletével megállapítja az azonnali hatályú felmondás jogszerűségét, abban az esetben is jár részére végkielégítés.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell eljárni közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetés esetén, milyen egyéb szabályokra kell figyelni, továbbá mennyi a végkielégítés mértéke!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs