hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Végkielégítés dolgozói felmondáskor

  • adozona.hu

Mikor jogszerű a dolgozó azonnali hatályú felmondása, és ez hogyan bizonyítható a végkielégítés érdekében? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Olvasónk a következőképpen írta le a szituációt: „Ha a munkavállaló mond fel 2015-ben azonnali hatállyal és jogszerűen (három év munkaviszonya megvan), akkor ebben az esetben is jár számára végkielégítés. Természetesen ilyen körülmények között a foglalkoztató ezt sok esetben vitatni szokta, de ha a dolgozó bizonyítani tudja a felmondás jogszerűségét, akkor mindenképpen jár számára a végkielégítés. Kérdéseim: 1.) Hogyan kell értelmezni azt, hogy "azonnali hatállyal és jogszerűen"? 2.) Hogyan lehet bizonyítani, hogy az azonnali hatállyal jogszerű? 3.) Van-e különbség határozott idejű és határozatlan idejű munkaszerződéseknél ebben az esetben?”

Az azonnali hatályú felmondás abban az esetben jogszerű, ha az indokolás megfelel a valóságnak, világos és pontos, okszerű, valamint azt határidőn belül gyakorolta a munkavállaló – kezdte válaszát Hajdu-Dudás Mária.

Az azonnali hatályú felmondás indokai közül az egyik eset, amikor a másik fél minősített kötelezettségszegése az indok, mert a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegi. A másik eset, amikor a másik fél magatartásával okozati összefüggésben válik lehetetlenné a munkaviszony fenntartása.

Tipikusan jogszerű indoknak minősül például a munkabér fizetési kötelezettség elmulasztása, a megalázó hangnem használata, ha a munkáltató huzamos időn keresztül nem tesz eleget a foglalkoztatási kötelezettségének stb.

Lényeges, hogy az azonnali hatályú felmondás joga csak meghatározott szubjektív és objektív határidőben gyakorolható. A munkaviszony mindkét alanya az annak alapjául szolgáló okról történő tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül (szubjektív határidő), legfeljebb azonban az ok bekövetkezésétől számított 1 éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig (objektív határidő) gyakorolhatja.

Ha a kötelezettségszegés folyamatos, illetve folytatólagosan több azonos, vagy hasonló cselekménnyel (mulasztással) valósult meg, a másik fél valamennyi cselekményre hivatkozhat, ha az utoljára tudomására jutott, illetve az utolsóként elkövetett cselekmény után kellő időben élt az azonnali hatályú felmondás jogával.

Azaz meg kellene vizsgálniuk, hogy a munkavállaló betartotta-e a fenti szubjektív és objektív határidőt, az indokolás megfelel-e a fenti követelményeknek, és ennek függvényében dönteni a jogszerűségről.

Az azonnali hatályú felmondás egyoldalú, címzett, indokolt írásbeli jognyilatkozat, amely a munkaviszonyt a közlés időpontjában szüneti meg. Ahhoz nem szükséges a másik fél hozzájárulása. Visszamenőleges hatályú nem lehet, de az ilyen megjelölés önmagában nem jár az intézkedés jogellenességével. Ilyenkor a munkaviszony megszűnésének időpontját a közlés időpontjának megfelelően kell megállapítani (MD.II.203.).

Abban az esetben, ha a munkáltató vitatja a jogszerűséget, a munkavállaló igényét három éves elévülési időn belül érvényesítheti munkaügyi bíróság előtt. Itt a jogszerűséget neki kell tudnia bizonyítani tanúkkal, okirattal stb. Azaz a bizonyítási kötelezettség nem a munkáltatót terheli. Amennyiben ez sikeres, a munkavállaló jogosult lesz a munkavégzés alóli felmentés tartamára járó távolléti díjra (35/2=17,5 napra) és a végkielégítésre (egyhavi távolléti díj), erre irányuló kérelem esetén kamat és perköltség is megilleti.

A határozott idejű és a határozatlan időtartamra létesített munkaviszony között a munkavállalói azonnali hatályú felmondás szempontjából nincs különbség – hangsúlyozta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Airbnb

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink