hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnának a szabadság és a felmentés szabályai a közszféra egy részében

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az országgyűlés elé benyújtásra került a T/9677. számú törvényjavaslat, mely – számos egyéb kérdés mellett – szabályozást tartalmaz bizonyos közszférában dolgozó munkavállalók szabadságával, illetve jogviszonyának megszüntetésével összefüggésben. A tervezett változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény változása

A felmentési előírások változásának egyik elemeként módosulna a felmentési időre járó juttatás szabályozása. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 68. §-a alapján a felmentési idő két hónap, mely a felmentési okiratban megjelölt napon kezdődik. A felmentési idő legkorábban a felmentés közlését követő napon kezdődhet.

A kormánytisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra illetményre jogosult. Módosításként kerülne bele a jogszabályba, hogy a kormánytisztviselő a felmentési idő egészére jogosult az illetményre, ha a munkavégzési kötelezettség alól fizetés nélküli szabadság miatt mentesül.

A Kttv. 70. § (1) bekezdése felmentési tilalmakat határoz meg. A munkáltató felmentéssel nem szüntetheti meg a jogviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő, a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap, illetve a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. Ez az esetkör kiegészítésre kerülne az unoka gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Ennek érdekében a munkáltató jogosult az unoka személyes adatainak a kezelésére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan változna a különleges jogállású szervezeteknél foglalkoztatottakra vonatkozó szabályozás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close