hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változnának a szabadság és a felmentés szabályai a közszféra egy részében

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az országgyűlés elé benyújtásra került a T/9677. számú törvényjavaslat, mely – számos egyéb kérdés mellett – szabályozást tartalmaz bizonyos közszférában dolgozó munkavállalók szabadságával, illetve jogviszonyának megszüntetésével összefüggésben. A tervezett változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény változása

A felmentési előírások változásának egyik elemeként módosulna a felmentési időre járó juttatás szabályozása. A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 68. §-a alapján a felmentési idő két hónap, mely a felmentési okiratban megjelölt napon kezdődik. A felmentési idő legkorábban a felmentés közlését követő napon kezdődhet.

A kormánytisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra illetményre jogosult. Módosításként kerülne bele a jogszabályba, hogy a kormánytisztviselő a felmentési idő egészére jogosult az illetményre, ha a munkavégzési kötelezettség alól fizetés nélküli szabadság miatt mentesül.

A Kttv. 70. § (1) bekezdése felmentési tilalmakat határoz meg. A munkáltató felmentéssel nem szüntetheti meg a jogviszonyt a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, illetve – a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermek hároméves koráig terjedő, a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap, illetve a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság időtartama alatt. Ez az esetkör kiegészítésre kerülne az unoka gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadsággal. Ennek érdekében a munkáltató jogosult az unoka személyes adatainak a kezelésére is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan változna a különleges jogállású szervezeteknél foglalkoztatottakra vonatkozó szabályozás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1