hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ismételten változnak a foglalkoztatás szabályai

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXVI. számú törvény változtat a foglalkoztatás szabályain is. Írásunkban bemutatjuk a munka törvénykönyve legújabb módosításait. Minimális mértékben a változtak a munkavédelem, illetve a munkaügyi ellenőrzés szabályai is, a jogalkotó azonban számos, vállalkozásokat érintő szigorítástól visszalépett.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) módosítását a törvényjavaslat 88–99. §-ai érintik. A közszolgálati tisztviselők jogállása vonatkozásában a 86–87. §, a munkavédelem vonatkozásában a 26–34. §, míg a munkaügyi ellenőrzés vonatkozásában a 39–52. § irányadó.

Kitolódik a kismamák által kérhető részmunkaidő időtartama

Az Mt. 61. §-a a munka és a család összeegyeztetését célzó Európai Uniós követelményrendszert, illetve az azt kiegészítő kormányzati politikát ülteti át. A hatályos szabályozás szerint a munkáltató a munkakörök megjelölésével köteles tájékoztatni a munkavállalókat a teljes vagy részmunkaidős, a távmunkavégzésre irányuló, valamint a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő foglalkoztatás lehetőségéről.

A tájékoztatás alapján a munkavállalók ajánlatot tehetnek a munkaszerződés módosítására. A munkavállaló munkaszerződés módosítására irányuló ajánlatára a munkáltató tizenöt napon belül írásban köteles nyilatkozni.

Ezen túlmenően azonban bizonyos esetekben a munkavállalónak alanyi joga is nyílik a részmunkaidős foglalkoztatás követelésére. A munkáltató ugyanis a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig (a módosítás előtt: hároméves korig nyílt erre lehetőség) – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig (a módosítás előtt: ötéves korig nyílt erre lehetőség) – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. A jogalkotó ezeket a változásokat a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezéseiben is érvényesíti (lásd a törvényjavaslat 86–87. §-át).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változnak a készenléti munkakör, a kirendelés és a versenytilalmi megállapodás szabályai!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close