hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ismételten változnak a foglalkoztatás szabályai

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CXXVI. számú törvény változtat a foglalkoztatás szabályain is. Írásunkban bemutatjuk a munka törvénykönyve legújabb módosításait. Minimális mértékben a változtak a munkavédelem, illetve a munkaügyi ellenőrzés szabályai is, a jogalkotó azonban számos, vállalkozásokat érintő szigorítástól visszalépett.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) módosítását a törvényjavaslat 88–99. §-ai érintik. A közszolgálati tisztviselők jogállása vonatkozásában a 86–87. §, a munkavédelem vonatkozásában a 26–34. §, míg a munkaügyi ellenőrzés vonatkozásában a 39–52. § irányadó.

Kitolódik a kismamák által kérhető részmunkaidő időtartama

Az Mt. 61. §-a a munka és a család összeegyeztetését célzó Európai Uniós követelményrendszert, illetve az azt kiegészítő kormányzati politikát ülteti át. A hatályos szabályozás szerint a munkáltató a munkakörök megjelölésével köteles tájékoztatni a munkavállalókat a teljes vagy részmunkaidős, a távmunkavégzésre irányuló, valamint a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő foglalkoztatás lehetőségéről.

A tájékoztatás alapján a munkavállalók ajánlatot tehetnek a munkaszerződés módosítására. A munkavállaló munkaszerződés módosítására irányuló ajánlatára a munkáltató tizenöt napon belül írásban köteles nyilatkozni.

Ezen túlmenően azonban bizonyos esetekben a munkavállalónak alanyi joga is nyílik a részmunkaidős foglalkoztatás követelésére. A munkáltató ugyanis a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig (a módosítás előtt: hároméves korig nyílt erre lehetőség) – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig (a módosítás előtt: ötéves korig nyílt erre lehetőség) – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. A jogalkotó ezeket a változásokat a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezéseiben is érvényesíti (lásd a törvényjavaslat 86–87. §-át).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan változnak a készenléti munkakör, a kirendelés és a versenytilalmi megállapodás szabályai!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close