hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több munkakörben ugyanannál a munkáltatónál

  • adozona.hu

Egy kft. targoncás munkakörben, 8 órában foglalkoztatott munkavállalóját gondnoki feladatok ellátásával szeretné megbízni. Milyen lehetőségek vannak a munkáltató részéről, hogy mindkét feladat ellátása megoldott legyen az említett dolgozóval? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A felek munkaviszonyt vagy megbízási jogviszonyt létesíthetnek egymással. Azt, hogy melyik a jogszerű foglalkoztatási forma, a jogviszony tartalmi elemei döntik el.

A munkaviszonyra jellemző, hogy a munkavállaló munkavégzése munkabér ellenében történik, a munkakörbe tartozó feladatok elvégzésére irányul, a munkaszerződésben meghatározott helyen, előírt munkaidőben, személyesen, folyamatosan és rendszeresen, a munkáltató széleskörű ellenőrzési joga mellett. A munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség terheli, köteles az előírt helyen és időben, munkára képes állapotban megjelenni, a munkaidő alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. Mindez a polgári jog körébe tartozó munkavégzésre irányuló jogviszonyok vonatkozásában nem tekinthető meghatározó kötelezettségnek, nem önmagában a jelenlét, a munkavégzésre történő készenállás, hanem szerződés szerinti szolgáltatás biztosítása, munkával elérhető eredmény, illetve a gondos eljárás a fő és meghatározó kötelem.

Munkaviszony esetén a munkavégzés időtartamát, a munkarendet, a munkaidő-beosztást – kollektív szerződés rendelkezése hiányában – a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) által szabályozott korlátok között a munkáltató határozza meg. Ezzel szemben polgári jogi jogviszony esetében a feladat elvégzésének kizárólag a határidejét vagy a teljesítési részhatáridőket, illetve az ügy ellátásának időpontját állapítja meg a megbízó, illetve a megrendelő. A munkaidő nincs beosztva, a munka elvégzéséhez szükséges időt a megbízott saját maga szervezi, maga határozza meg a feladat által megkívánt módon. Javaslom tehát, hogy vizsgálják meg, mit várnak el egymástól a felek és ez alapján döntsenek a szerződéstípusról.

Amennyiben a munkaviszony mellett döntenek, abban az esetben lényeges, hogy mivel a gondnoki teendők nem képezik a munkaköri feladatok részét és a két munkakör elkülönül egymástól, megítélésem szerint erre a feleknek külön kellene létrehozniuk egy másik munkaviszonyt. Az Mt. ugyanis nem tiltja, hogy azonos felek között egyszerre több munkaviszony is álljon fenn párhuzamosan, noha ilyenkor fokozottan kell ügyelni a joggal való visszaélés elkerülésére (a munkáltató ne ezzel a megoldással hosszabbítsa meg a munkavállaló rendes munkaidejét).

Megjegyzem, ismert olyan álláspont is, amely szerint azonos felek között több munkaviszony eleve nem létesíthető, továbbá azonos felek között létesített munkaviszonyon belül a felek többes munkakört is meghatározhatnak.

Amire ügyelni kell: a munkavégzési időszakok nem eshetnek egybe, a munkaidő mértékére vonatkozó korlátozások a különböző jogviszonyokban nem adhatók össze. A párhuzamosan fennálló jogviszonyokból eredő jogok és kötelezettségek jogviszonyonként külön-külön bírálandók el. Például, a munkavállalót a szabadság, a betegszabadság, a végkielégítés stb. minden munkaviszonyában megilleti, ha ezek jogosultsági feltételei az egyes jogviszonyaiban külön-külön is fennállnak.

Mivel a felek között már fennáll egy munkaviszony, egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló jogviszony nem létesíthető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close