hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz!

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Nagyon lényeges, hogy az alábbiakban ismertetett speciális rendelkezéseket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a 18 év alattiak foglalkoztatásra nem munkaviszony, hanem munkavégzésre irányuló jogviszony keretében, így például iskolaszövetkezeti tagsági (külső szolgáltatás) vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

Kit tekint a törvény fiatal munkavállalónak?

Munkavállaló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte. Ettől eltérően munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.

A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló olyan jognyilatkozatának érvényességéhez, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul. Ez azt jelenti, hogy a munkaszerződést, de például a munkaviszonyt megszüntető közös megegyezést is alá kell írnia a törvényes képviselőnek. Ha erre nem kerül sor, a jognyilatkozat nemcsak érvénytelen lesz, de a munkaügyi hatóság is szankcionálni fogja. Az egyéb nyilatkozatokat, mint például szabadság iránti igény jelzése, kárfelelősség elismerése, önállóan is megteheti a fiatal munkavállaló.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Kivételt engedő szabály, hogy a gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható. A gyámhatóság nem a törvényes képviselő szerepét tölti be, hanem engedélyezi a törvényes képviselő jognyilatkozatának megtételét, erre irányuló kérelem alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra, a munkabérre, a munkavédelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokat fiatal munkavállalók alkalmazása esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

KAPCSOLÓDÓ cikkeink a témában: 
A diákmunka feltételei. Bér, adózás, foglalkoztatási forma
Külföldön tanulók egészségügyi ellátása, nyári munkája Magyarországon
Nyári diákmunka: támogatást kaphatnak a foglalkoztatók

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close