hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tartsa be ezeket a szabályokat, ha fiatal munkavállalókat alkalmaz!

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A megnövekedett munkaerőigényre figyelemmel különösen aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A főiskolások és egyetemisták mellett ugyanis egyre több középiskolás keresi meg nyáron a zsebpénzt magának. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel.

Nagyon lényeges, hogy az alábbiakban ismertetett speciális rendelkezéseket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a 18 év alattiak foglalkoztatásra nem munkaviszony, hanem munkavégzésre irányuló jogviszony keretében, így például iskolaszövetkezeti tagsági (külső szolgáltatás) vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

Kit tekint a törvény fiatal munkavállalónak?

Munkavállaló az lehet, aki a 16. életévét betöltötte. Ettől eltérően munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.

A törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló olyan jognyilatkozatának érvényességéhez, amely a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányul. Ez azt jelenti, hogy a munkaszerződést, de például a munkaviszonyt megszüntető közös megegyezést is alá kell írnia a törvényes képviselőnek. Ha erre nem kerül sor, a jognyilatkozat nemcsak érvénytelen lesz, de a munkaügyi hatóság is szankcionálni fogja. Az egyéb nyilatkozatokat, mint például szabadság iránti igény jelzése, kárfelelősség elismerése, önállóan is megteheti a fiatal munkavállaló.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Kivételt engedő szabály, hogy a gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a 16. életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható. A gyámhatóság nem a törvényes képviselő szerepét tölti be, hanem engedélyezi a törvényes képviselő jognyilatkozatának megtételét, erre irányuló kérelem alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra, a munkabérre, a munkavédelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokat fiatal munkavállalók alkalmazása esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

KAPCSOLÓDÓ cikkeink a témában: 
A diákmunka feltételei. Bér, adózás, foglalkoztatási forma
Külföldön tanulók egészségügyi ellátása, nyári munkája Magyarországon
Nyári diákmunka: támogatást kaphatnak a foglalkoztatók

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Műszakivizsga-állomás könyvelése kérdésre még egy kérdés

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Nettó árbevétel iparűzési adó számításánál

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Online számla 2020-2021

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close