hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyári szabadságolás: minden a kiadásáról és a különleges megállapodásokról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyár elején érdemes áttekinteni a szabadságok kiadásának szabályait; figyelmen kívül hagyásuknak ugyanis komoly jogi következményei lehetnek.

A szabadságot minden évben ki kell adni

A szabadságot esedékességének évében – a 15 napos előzetes értesítésre vonatkozó szabály betartásával – kell kiadni, ennek elmaradásához bírságszankció is kapcsolódhat. A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-éig adhatja ki. Ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt (például gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság miatt) nem lehetett kiadni a szabadságot, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki eleget tenni ennek a kötelezettségnek.

Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik, és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Azt is fontos tudni, hogy a szabadság a munkaviszony fennállása alatt nem évül el, így erre jogszerűen nem lehet hivatkozni.

Minden szabadságot a munkáltató ad ki

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusa alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki.  A munkavállalóval történő egyeztetés egyebekben a felek együttműködési kötelezettségéből is következik.

A munkáltató ezen túlmenően évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak az erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. Ezen szabadságrész esetén is fontos rámutatni arra, hogy nem a munkavállaló veszi ki a szabadságot, hanem a munkáltató adja ki neki. Vagyis, ha nem adja ki a szabadságot, akkor nem hivatkozhat arra, hogy azt a munkavállaló nem kérte.

Megállapodások, melyeket érdemes megfontolni

A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában –  úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben – a szabadságként kiadott napon túl – a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidőbeosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe. Az ettől eltérő megállapodásra az Mt. formai követelményt nem ír elő, érdemes azonban azt mindenképpen írásba foglalni.

Ezen túlmenően a munkáltató és a munkavállaló arról is megállapodhatnak, hogy az életkori pótszabadság legfeljebb 10 munkanapját a következő évre átvigyék. Ilyen megállapodást azonban csak az esedékesség évében, és kizárólag írásban lehet jogszerűen kötni. Megállapodás esetén a szabadság a következő év utolsó napjáig adható ki.

Kivételes helyzetben megszakítható a szabadság

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén módosíthatja a szabadság kiadásának közölt időpontját, illetve megszakíthatja a munkavállaló már megkezdett szabadságát. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a szabadságkiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit. Ilyen esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít bele.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs